Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως θα επιστρέψουν τα λεφτά στα Ταμεία

Τη νομική οδό για να έχει αντίκρυσμα το σύνθημα, ”τα λεφτά επέστρεψαν στα ταμεία και με τόκο” αναζητεί ήδη η κυβέρνηση, αναμένοντας βεβαίως ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη JP Morgan.

Πως θα επιστρέψουν τα λεφτά στα Ταμεία
της Έλενας Λάσκαρη

Τη νομική οδό για να έχει αντίκρυσμα το σύνθημα, ”τα λεφτά επέστρεψαν στα ταμεία και με τόκο” αναζητεί ήδη η κυβέρνηση, αναμένοντας βεβαίως ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη JP Morgan.

Tα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία που αγόρασαν το επίμαχο δομημένο ομόλογο, κατέβαλαν 280 εκατ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 80 εκατ. ευρώ για το ΤΕΑΠΟΚΑ, 100 εκατ. ευρώ για το ΤΕΑΔΥ, 55 εκατ. ευρώ για το ΤΕΑΥΦΕ και 45 εκατ. ευρώ για το ΤΣΕΥΠ.

O σχεδιασμός προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα επιστρέψει στο ακέραιο στα ταμεία και επιπλέον, θα αποδοθεί από το δημόσιο ποσό που αντιστοιχεί σε τόκους που θα προέκυπταν αν κατά το διάστημα της διακράτησης των τίτλων, το επενδεδυμένο κεφάλαιο είχε κατατεθεί στο λογιασμό Κοινού Κεφαλαίου της ΤτΕ.

Το επιτόκιο στην ΤτΕ είναι 4,02% και αναμένεται να αποδώσει τόκους της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από το δημόσιο και η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών θα αποσαφηνίζει τον τρόπο.

Η JP Morgan από την πλευρά της θα καταβάλλει, όπως αρχικά είχε προτείνει στα ταμεία (με την πρόταση που ακολούθησε αυτή της αντιστροφής της πράξης) τα 280 εκατ. ευρώ, μείον τους τόκους των 4,2 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εισπράξει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άρα το ποσό διαμορφώνεται στα 275,8 εκατ. ευρώ και με τον τρόπο αυτό τα ασφαλιστικά ταμεία αποκομίζουν το σύνολο του αρχικά επενδεδυμένου κεφαλαίου τους. Το ποσό που θα καταβληθεί από το δημόσιο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως... ” κέρδος”.

Επί της διαδικασίας τώρα, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις που και οι δύο εμφανίζουν μειονεκτήματα είτε από νομική είτε από πολιτική άποψη.

Πρόκειται για την ενδεχόμενη καταβολή των ποσών στα ασφαλιστικά ταμεία με τη μορφή έκτακτης κρατικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με τη μορφή τόκων στη βάση του συμψηφισμού των υποχρεώσεων καταβολής τους ανάμεσα στο δημόσιο και τη JP Morgan.

Η λογική της δεύτερης αυτής άποψης που αναδεικνύουν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων είναι πως επί της ουσίας, μέσω των ομολόγων, το δημόσιο δανείστηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άρα, είναι αυτό που οφείλει και την εξόφληση των τοκομεριδίων. Όμως εδώ υπεισέρχεται η σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων, η πράξη Swap που έγινε ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη JP Morgan παράλληλα με την έκδοση του ομολόγου και φέρνει το ελληνικό δημόσιο να οφείλει τόκους στην τράπεζα και την τράπεζα με τη σειρά της στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η λύση είναι να καταβάλλει το δημόσιο τους τόκους στα ασφαλιστικά ταμεία και εν συνεχεία να προχωρήσει σε συμψηφισμό με την JP Morgan.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, εφόσον υπάρξει συμφωνία των τριών εμπλεκομένων μερών JP Morgan – ασφαλιστικά ταμεία – κυβέρνηση και δεν υπάρξουν πολιτικές ή νομικές εμπλοκές, με νομοθετική ρύθμιση, για την οποία πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v