Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Δημόσιο καλύπτει τη διαφορά Ταμείων-JP Morgan

Το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά χρημάτων ανάμεσα στις θέσεις της JP Morgan και των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον υπάρξει μεταξύ τους συμφωνία, βάσει του επιτοκίου καταθέσεων στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες που μετέδωσε το euro2day.gr.

Το Δημόσιο καλύπτει τη διαφορά Ταμείων-JP Morgan
της Ελενας Λάσκαρη

Το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά χρημάτων ανάμεσα στις θέσεις της JP Morgan και των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον υπάρξει μεταξύ τους συμφωνία, βάσει του επιτοκίου καταθέσεων στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες που μετέδωσε το euro2day.gr. Αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση, εξέλιξη για την οποία θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αναμένεται να αποδεχτούν την πρόταση του Δημοσίου, επιδιώκοντας παράλληλα συμφωνία και με την JP Morgan και όπως όλα δείχνουν άμεσα αναμένεται η τελική συμφωνία.

Απομένει στη συνέχεια, εφόσον επιβεβαιωθεί η συμφωνία, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα, που θα διευκρινίζει το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας καταβολής των διαφορών στους τόκους που διεκδικούν τα Ταμεία από το Δημόσιο.

Νωρίτερα η κυβερνητική απόφαση γνωστοποιήθηκε με κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μαγγίνα.

”Όπως είναι γνωστό, για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ.ευρώ εμφανίζεται διαφορά μεταξύ των Ταμείων και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού ως προς τους τόκους που αναλογούν στην περίοδο διακράτησης του ομολόγου από τα Ταμεία.

Με δεδομένη την κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε 1 ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων, το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά αυτή σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία δεν θα προέβλεπε τελικά την καταβολή αυτών των τόκων.

Για τη ρύθμιση αυτή θα απαιτηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα προβλέπει την πληρωμή των τόκων βάσει του επιτοκίου καταθέσεων στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας”.

Έγραφε χαρακτηριστικά χθες το euro2day.gr: ”Πηγές του ΓΛΚ βάζουν στο σημείο αυτό την παράμετρο της πολιτικής συναίνεσης.

Να συμφωνήσουν δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ή τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την καταβολή ποσού αντίστοιχου των τόκων (είτε είναι το τοκομερίδιο του ομολόγου 6,25% είτε το επιτόκιο της ΤτΕ 3,9%, που αντιστοίχως δίνουν ποσά 4,2 εκατ. ευρώ και 1,9 εκατ. ευρώ), ενδεχόμενο που φαντάζει μάλλον απίθανο, εκτός και αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα τόσο του Δημοσίου όσο και των ασφαλιστικών ταμείων...”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v