Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα δυσοίωνο σενάριο για τις αγορές

Εδώ και καιρό υπάρχει μια θεωρία που ρίχνει βαριά τη σκιά της στις αγορές. Αν η θεωρία επιβεβαιωθεί πλήρως, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για βάσανα στις αγορές μετοχών.

Ένα δυσοίωνο σενάριο για τις αγορές
Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας έφεραν στην επιφάνεια κάτι που πολλοί είχαν ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, καθώς τα επιτόκια και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Τα κρατικά ομόλογα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις μετοχές αν οι αποδόσεις τους ανέβουν απότομα και ξεπεράσουν κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο.

Το 5% αποδείχτηκε ότι ήταν αυτό το επίπεδο για τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα και σε μικρότερο βαθμό το επίπεδο του 4,5% για τα 10ετή γερμανικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αιτίες που έριξαν τις τιμές των ομολόγων και έστειλαν τις αποδόσεις τους σε επίπεδα που στην ευρωζώνη τουλάχιστον είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Ήταν οι προσδοκίες για επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και αναζωπύρωσης του πληθωρισμού που έδωσαν ώθηση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να ανεβάσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Αυτή όμως είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να αλλάξει από μήνα σε μήνα. Ας μην ξεχνάμε ότι έναν μήνα πριν οι αγορές εκτιμούσαν ότι η αμερικανική οικονομία ήταν αδύναμη και περίμεναν ότι η Fed θα μείωνε το παρεμβατικό της επιτόκιο, προκαλώντας ευφορία στις χρηματιστηριακές αγορές.

Έναν μήνα αργότερα οι προσδοκίες έχουν αλλάξει και η Fed αναμένεται ότι θα αφήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο το υπόλοιπο της χρονιάς.

Υπάρχει όμως μια θεωρία για τα μακροπρόθεσμα κρατικά επιτόκια που δεν βασίζεται στις μεταβολές των προσδοκιών αλλά σε κάτι πιο μόνιμο, δίνοντας χαρά στις ”αρκούδες”.

Το μόνιμο αναφέρεται στις αλλαγές που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση, φέρνοντας υψηλότερα επίπεδα μακροπρόθεσμων πραγματικών επιτοκίων και πληθωρισμού.

Πόσο υψηλότερες αποδόσεις; Μπορεί και 7% για το 10ετές αμερικανικό ομόλογο που χθες βρισκόταν στο 5,11%.

Το καλό είναι ότι οι οπαδοί της θεωρίας, κυρίως ο κ. Joachim Fels της Morgan Stanley, δεν θεωρούν ότι αυτό θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε μια περίοδο 2 με 4 χρόνων.

Το άσχημο είναι ότι η περσινή του πρόβλεψη για ράλι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων το 2ο εξάμηνο του 2006 που πήγαινε κόντρα στο ρεύμα επιβεβαιώθηκε.

Το δυσοίωνο σενάριο στηρίζεται σε μερικές απλές διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.



Η τελευταία έχει οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού. Όμως, η απασχόλησή του απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, όπως έργα υποδομής, μηχανήματα κ.λπ.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο κ.λπ. έχει αυξήσει τις τιμές των πρώτων υλών και έχει δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για επενδύσεις για την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων.

Σύμφωνα μ’ αυτό το σενάριο, τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια (ονομαστικό επιτόκιο μείον αναμενόμενος πληθωρισμός) θα πρέπει να ανέβουν για να αντικατοπτρίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για επενδύσεις και την ανεπάρκεια του παγίου κεφαλαίου σε σχέση με την εργατική δύναμη.

Εκτός όμως από τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια, το ίδιο σενάριο βλέπει να παίρνει κι ο πληθωρισμός την ανιούσα, αφού οι Κινέζοι και οι άλλοι Ασιάτες εργάτες θα γίνουν κι αυτοί καταναλωτές και οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα ανέβουν υψηλότερα σε μόνιμη βάση.

Με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια να ανεβαίνουν και τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει προς το 3,5% τα επόμενα 2 με 4 χρόνια είναι επόμενο οι θιασώτες να προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου θα μπορούσε να πάει στο 7%.

Τι μπορεί να σημαίνει τυχόν επιβεβαίωση της θεωρίας για τις μετοχές είναι εύκολο να το αντιληφθεί ο καθένας.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο ότι οι μετοχές γίνονται πιο ακριβές σε σχέση με τα ομόλογα αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί.

Θα μειωθούν ή θα παγώσουν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που δίνουν ώθηση στις μετοχές τα τελευταία χρόνια. Με τέτοια επιτόκια είναι δύσκολο να συνεχιστεί το σημερινό arbitrage.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v