Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρομετρικό χαμηλό έως (και) Παρασκευή

Η τριπλή λήξη Παράγωγων Συμβολαίων και τα μακροοικονομικά που περιμένουν οι αναλυτές, κυρίως από την αμερικανική οικονομία, συντηρούν σε υψηλό επίπεδο τη μεταβλητότητα δεικτών και μετοχών διεθνώς. Χαμηλότερα από τη στήριξη των 4.802 μονάδων κινήθηκε αρχικά η Σοφοκλέους, με την αγορά να σταθεροποιείται στη συνέχεια λίγο υψηλότερα. Υψηλός ο δανεισμός τίτλων για ανοιχτές πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας, ακραίων διακυμάνσεων και κινήσεων υψηλής επικινδυνότητας βλέπουν βραχυπρόθεσμα οι αναλυτές.

Η ”τριπλή” λήξη στις 15/6 των σειρών μηνιαίων και τριμηνιαίων δικαιωμάτων και Συμβολαίων σε δείκτες και μετοχές, η ανακοίνωση σειράς σημαντικών οικονομικών παραμέτρων, δεικτών και συντελεστών στις ΗΠΑ (δες σχετικό θέμα) ενισχύουν την εκτίμηση των αναλυτών τουλάχιστον μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τα σχετικά θέματα αναφέρονται λεπτομερώς τόσο στο τι έχουν να περιμένουν οι αγορές από πλευράς οικονομικών στοιχείων όσο και στις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς σε παράγωγα προϊόντα.

Όπως κατά παράδοση συμβαίνει σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας, έτσι και τώρα και ο δανεισμός τίτλων αλλά και η πώληση ανοιχτών θέσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Χθες ήταν η σειρά των ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Τιτάν να ”πωληθούν” σε υψηλό αριθμό μετοχών.

Με την υψηλή μεταβλητότητα, λοιπόν, ως οδηγό, η υποχώρηση αρχικά της αγοράς χαμηλότερα των 4.800 μονάδων (4.799,3) δημιούργησε εύλογα επιφυλάξεις σε ορισμένους, καθότι η βραχυχρόνια στήριξη για τον Γ.Δ. διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα (4.802 μονάδες).

Πίεση που προκλήθηκε με αφορμή την υποχώρηση της ΕΤΕ προς τα 41,12 ευρώ, της Eurobank προς τα 25,80 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank η μέχρι στιγμής χαμηλή τιμή καταγράφεται στα 22,12 ευρώ.

Σταδιακά η προσφορά εν μέρει απορροφήθηκε, με την Εθνική να φτάνει στα 41,26 ευρώ (-0,58%), τη Eurobank στα 25,84 ευρώ (-1,37%), τη δε Alpha Bank στα 22,50 ευρώ (-0,53%).

Οι συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων, ήταν περισσότερες από ό,τι χθες, καθώς ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, με τον μεγαλύτερο τζίρο να πραγματοποιείται μακράν στην Alpha Bank και δευτερευόντως σε ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, Κύπρου.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα στη μετοχή της ΑΝΕΚ (1,8 εκατ. ευρώ), με τη μετοχή να διαμορφώνεται υψηλότερα στα 2,77 ευρώ.

Υψηλός τζίρος και στην Altec που κερδίζει 2,3% στα 2,17 ευρώ, όπως και οι Αττικές Εκδόσεις κατά 1,2% στο 1,76 ευρώ.

Στις μετοχές των Δομική Κρήτης και Αγροτική Ασφαλιστική πραγματοποιούνται επίσης αυξημένες συναλλαγές, με την τιμή να ενισχύεται κατά 2,5% στα 2,52 ευρώ και 4,50 ευρώ αντίστοιχα.

Στις 11:20 περίπου 55 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν θετική και 150 αρνητική.

Ξεχωρίζουν, και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, Μαξίμ (στο 0,66 ευρώ), Επίλεκτος (0,77 ευρώ), Χαϊδεμένος (στα 2,79 ευρώ), Βαρβαρέσος (0,94 ευρώ), Μεσοχωρίτης (0,83 ευρώ), Ίλυδα (1,37 ευρώ), Λιβάνης (1,93 ευρώ).

Ο Γ.Δ. στις 11:25 χάνει 0,74% και διαμορφώνεται στις 4.805 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v