Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ο χρυσός σπασμένος κρίκος!

Η έρευνα της ΕΧΑΕ αναφορικά με τη γνώμη που έχει το ευρύ κοινό για τη Σοφοκλέους είναι αποκαλυπτική. Σαφώς, η εμπιστοσύνη στον χρηματιστηριακό θεσμό είναι σημαντικός παράγοντας για την επανάκαμψη της μεγάλης μάζας των Ελλήνων επενδυτών στη Σοφοκλέους, όμως υπάρχει άλλος ένας ακόμη πιο σημαντικός για να επιδιορθωθεί ο χρυσός σπασμένος κρίκος.

Σοφοκλέους: Ο χρυσός σπασμένος κρίκος!
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα ευρήματα της έρευνας της ΕΧΑΕ για την άποψη που έχει το ευρύ κοινό για το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκφράζουν θετική άποψη για το Χ.Α. είναι φέτος μεγαλύτερο σε σχέση το αντίστοιχο στην έρευνα του 2005, δηλαδή 42% έναντι 33%, η μεγάλη πλειοψηφία γυρίζει την πλάτη στη Σοφοκλέους.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο έπειτα από 3 και πλέον χρόνια ράλι που συνοδεύτηκε από προσπάθειες βελτίωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε θέματα ροής των πληροφοριών και γενικότερα της λειτουργίας του.

Δυστυχώς, οι χασούρες της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 και όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή δύσκολα ξεχνιούνται.

Ο πιο απλός αλλά ταυτόχρονα και πιο χρονοβόρος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης θα ήταν να αφεθεί ο χρόνος να περάσει, ελπίζοντας ότι θα θεραπεύσει τα πάντα.

Όμως, το να αφήσει κανείς τον χρόνο να περνά χωρίς να κάνει τίποτα δεν είναι η καλύτερη λύση.

Το πρώτο αποτέλεσμα μιας τέτοιας αντιμετώπισης θα ήταν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επιρροή και ο έλεγχος των ξένων κεφαλαίων στη Σοφοκλέους.

Ήδη, τα εξ Εσπερίας κεφάλαια ελέγχουν πλέον πάνω από το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Με δεδομένο ότι αυτή η τάση δύσκολα θα αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθότι οι Έλληνες πουλάνε περισσότερες μετοχές απ’ όσες αγοράζουν, είναι πολύ πιθανό το ποσοστό τους να ξεπεράσει το 60% σε έναν χρόνο από σήμερα.

Επομένως, κάτι πιο δραστικό θα πρέπει να γίνει και για να ”δουλέψει” θα πρέπει να μην τρομάζει και να ταυτίζεται με τις μελλοντικές ανάγκες του μέσου Έλληνα.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να ”δουλέψει” καλύτερα από τη δημιουργία αποταμιευτικών-επενδυτικών ατομικών λογαριασμών που θα ”πριμοδοτούνταν” από το κράτος και θα σκόπευαν στην ενίσχυση της μελλοντικής σύνταξής του.

Ένα μέρος εξ αυτών των λογαριασμών, ανάλογα με το προφίλ του αποταμιευτή, θα μπορούσε να τοποθετηθεί είτε απευθείας σε μετοχές είτε σε Μετοχικά και Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού.

Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα και κρίση στο κοινωνικοασφαλιστικό της σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες για τα δημοσιονομικά της και το Δημόσιο Χρέος, η ευθυγράμμιση των συμφερόντων του μέσου Έλληνα με τη Σοφοκλέους δεν θα μπορούσε παρά να αποφέρει καρπούς, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη που δείχνει το ευρύ κοινό στον χρηματιστηριακό θεσμό.

Φυσικά, η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία για να προχωρήσει σε τόσο γενναιόδωρη πριμοδότηση όσο η δεύτερη πριν από μερικά χρόνια.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το ιρλανδικό δημόσιο έδωσε την ευκαιρία στα νοικοκυριά να μπουν σ’ ένα 5ετές πρόγραμμα αποταμίευσης για συνταξιοδότηση πριν από μερικά χρόνια, συνεισφέροντας 1 ευρώ για κάθε 4 ευρώ που έβαζε κάθε άτομο. Το πλαφόν ανά άτομο ορίστηκε σε 250.000 ευρώ τον χρόνο.

Εξυπακούεται ότι το πρόγραμμα αποδείχτηκε πολύ δημοφιλές.

Δεν περιμένει κανείς από το ελληνικό δημόσιο να είναι τόσο γαλαντόμο. Ακόμη και λιγότερο να ήταν, όμως, θα μπορούσε να κινητοποιήσει ένα τεράστιο ποσό κεφαλαίων ετησίως, ένα μέρος του οποίου θα κατευθυνόταν στη Σοφοκλέους, προσελκύοντας ξανά ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.

Καλή είναι η βελτίωση της ενημέρωσης των επενδυτών από το Χ.Α., όπως ζητούν οι τελευταίοι στην έρευνα της ΕΧΑΕ.

Δεν θα είναι όμως τόσο αποτελεσματική στην προσέλκυση του μέσου Έλληνα επενδυτή στο Χ.Α. όσο ο άλλος τρόπος που βασίζεται στην αποταμίευση-επένδυση με γενναία πριμοδότηση από το κράτος.

Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η ζημιά στον χρυσό κρίκο της Σοφοκλέους που αποτελούν οι εγχώριοι επενδυτές.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v