Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενη η τάση στη Σοφοκλέους

Ελλείψει ειδήσεων από τον τραπεζικό κλάδο και τις τηλεπικοινωνίες οι ειδικοί της αγοράς και οι αναλυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα προς τα ξένα χρηματιστήρια. Οριακά χαμηλότερα ξεκινούσε πριν από λίγο ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη, ενώ στο επίκεντρο του μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει ένα μεγάλο μέρος του καλούμενου μικρομεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε γενικές γραμμές καλή μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή συνεδρίαση, όχι τόσο γιατί ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στην περιοχή των 4.867 μονάδων, όσο για την εικόνα ενός ευρύτερου μέρους του καλούμενου ”μικρομεσαίου χώρου”.

Για πολλούς και διάφορους λόγους, μερικοί από τους οποίους καταγράφονται εκτενώς στο σχετικό θέμα ”MidCaps: Πρωταγωνιστές στο ταμπλό και στα τρίμηνα”, μεγάλο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος προεξοφλείται ότι θα παραμείνει επικεντρωμένο σε αυτή την κατηγορία εταιριών.

Οι ειδικοί της αγοράς έχουν… στραμμένο το βλέμμα τους στις ξένες αγορές και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται σχετικά (δες θέμα), λείπουν οι επιχειρηματικές ειδήσεις.

Η… ανομβρία επιχειρηματικών ειδήσεων στο Χ.Α. είναι εμφανής σε βαθμό που η εισαγωγή μιας εταιρίας του μεγέθους της Aegean Airlines θεωρείται (και είναι) το σημαντικότερο γεγονός των ημερών.

Ελλείψει ειδήσεων λοιπόν από τον τραπεζικό κλάδο, ένα μεγάλο μέρος ξένων και Ελλήνων παικτών επικεντρώνεται εκεί όπου υπάρχει ουσιαστική μόχλευση.

Στον κλάδο των κατασκευών, όπου η J&P Άβαξ ”απαντά” στους ομίλους των Ελληνικής Τεχνοδομικής και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, στην ακτοπλοΐα, όπου όλο και περισσότεροι αρχίζουν να… διαισθάνονται τον καταλυτικό ρόλο της ΑΝΕΚ στις εδώ και καιρό δρομολογημένες εξελίξεις και βεβαίως στα επιμέρους.

Η ΕΛΓΕΚΑ ανακοίνωσε την, αναμενόμενη από την αγορά, εξαγορά της ”Διακίνησις”, καταβάλλοντας 44 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Μηχανικής, συνεχίζοντας τον προσεκτικό σχεδιασμό της, εξετάζει την είσοδο της ρωσικής θυγατρικής της στο λονδρέζικο Σίτι.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται (στις 11:00 στο Athens Imperial, Πλατεία Καραϊσκάκη) η τακτική γενική συνέλευση των Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου. Να συνεκτιμηθεί γιατί θα μας φανεί… χρήσιμο στη συνέχεια ότι ο πλήρης τίτλος των Σωληνουργείων Κορίνθου είναι ”Ανώνυμη Εταιρία Βιομηχανίας Σωλήνων και Εκμετάλλευσης Ακινήτων”.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας των Σωληνουργείων Κορίνθου θα το… βρούμε μπροστά μας μέσα στο καλοκαίρι.

Εντυπωσιακή η χθεσινή ανοδική αντίδραση της Elmec Sport, φθάνοντας μέχρι και τα υψηλά των 3,90 ευρώ (από τον 10ο του 2000), καθώς ο νέος βασικός μέτοχος κ. Θανάσης Λασκαρίδης θα προχωρήσει σε εύθετο χρόνο στη δημοσιοποίηση των επιχειρηματικών του κινήσεων.

Θετικά στοιχεία έδειξε και η χθεσινή συνεδρίαση για τον Σφακιανάκη, ενώ από την κατηγορία των ποιοτικών μικρών (Μινέρβα, Ελληνικά Καλώδια, Χαϊδεμένος, Autohellas κ.ά.) καταγράφηκαν χθες ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Από την ίδια κατηγορία, για τη μετοχή της ΣΙΔΜΑ καταγράφηκαν νέα ιστορικά υψηλά στα 7,82 ευρώ (με πολλαπλασιαστή κερδών στο 8,5 για την περυσινή χρήση), ενώ η μετοχή της Nexans (Alcatel) παραμένει φθηνή παρά την τιμή των 7,70 ευρώ (με 96.600 τεμάχια χθες).

Η αρχή της συνεδρίασης παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ξεκινούσε με μικρή αρνητική διακύμανση της τάξεως του 0,15%, ενώ στις μετοχές των Εθνικής, Eurobank και ΟΤΕ οι εντολές εμφανίζονταν σχετικά μοιρασμένες.

Αντιθέτως, καλύτερη βραχυπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ, όπου θα πρέπει να θυμηθούμε την απαξιωτική ”στόχευση” για παράδειγμα της Morgan Stanley, που έδινε τιμή για τη μετοχή της Επιχείρησης χαμηλότερα των 16 ευρώ. Χθες η μετοχή της διαμορφώθηκε στα 21,44 ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση προσαρμοσμένη λόγω αποκοπής μερίσματος θα είναι η τιμή της μετοχής των Cosmote (0,73 ευρώ) και Μινέρβα (0,065 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v