Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνει ο χάρτης των... διορθώσεων!

Σε φάσεις όπου οι αγορές δείχνουν αδυναμία καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά στις διορθώσεις του παρελθόντος. Ο χάρτης των διορθώσεων από το 2003 μέχρι σήμερα ίσως δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσουν.

Τι δείχνει ο χάρτης των... διορθώσεων!
H πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των διεθνών αγορών.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που η παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων στη Σοφοκλέους είναι έντονη και η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των εισηγμένων εταιριών βαίνει αυξανόμενη, ξεπερνώντας το 50% τον προηγούμενο μήνα.

Το γύρισμα σε θετικό έδαφος του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή και η νέα χθεσινή άνοδος δεν έχουν κατορθώσει να βγάλουν από το μυαλό αρκετών το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης.

Για πολλούς απ’ αυτούς, η άνοδος μοιάζει περισσότερο με το τίναγμα της ψόφιας γάτας (the dead cat’s bounce), που λένε στις ξένες αγορές, παρά με έναν νέο ανοδικό γύρο.

Πιθανόν να κάνουν λάθος.

Αν όμως έχουν δίκιο, τότε ο χάρτης των προηγούμενων διορθώσεων κατά τη διάρκεια του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003 ενδείκνυται για την εξαγωγή κάποιων χρήσιμων συμπερασμάτων.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ανοδικού χρηματιστηριακού κύκλου έχουν παρατηρηθεί 5 πισωγυρίσματα των μετοχών που έχουν ορισμένα αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά.

Η συντομότερη σε διάρκεια διόρθωση ήταν η φετινή, αφού διήρκεσε μόνο 20 μέρες και κατέγραψε τη δεύτερη μικρότερη σε μέγεθος πτώση. Η υποχώρηση ήταν της τάξης του 6,7%.

Η μικρότερη πτώση κατά τη διάρκεια μιας διόρθωσης παρατηρήθηκε το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου του 2005 και ανήλθε σε 5%. Όμως η τελευταία κράτησε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή 48 μέρες.

Σε δύο άλλα προσωρινά πισωγυρίσματα των αγορών οι μετοχές υποχώρησαν κατά το ίδιο ποσοστό, δηλαδή 7,2%. Μόνο που την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου του 2005 η διόρθωση κράτησε 44 μέρες, ενώ το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου του 2006 διήρκεσε λιγότερο, δηλαδή 36 μέρες.

Από τις 5 διορθώσεις του τωρινού χρηματιστηριακού ανοδικού κύκλου εκείνη που ξεχωρίζει είναι του 2004. Αυτό συμβαίνει γιατί ήταν η μακρύτερη σε διάρκεια, αφού οι μετοχές δεν μπορούσαν να ανακάμψουν για 165 μέρες. Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2004. Το μέγεθος της πτώσης ήταν λίγο μεγαλύτερο από τα προηγούμενα και ίσο με 7,9%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση διάρκεια των διορθώσεων σε ανοδικές χρηματιστηριακές αγορές από τον Αύγουστο του 1987 μέχρι σήμερα είναι 58 μέρες και η μέση υποχώρηση των μετοχών ανέρχεται σε 10,8%.

Θα ήταν παρακινδυνευμένο να βγάλει κάποιος συμπεράσματα εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά των διορθώσεων του 1987, του 1989-1990, του 1994 και του 1998-1999 όταν οι συνθήκες στις εθνικές οικονομίες, στο παγκόσμιο σύστημα και στις αγορές ήταν αρκετά διαφορετικές από τις τωρινές.

Όμως μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από τον χάρτη των διορθώσεων του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε το 2003.

Το εύρος του μεγέθους του προσωρινού πισωγυρίσματος ποικίλλει από 5% μέχρι 7,9% και σε γενικές γραμμές δεν τρομάζει.

Δεν είναι όμως πιθανό η διόρθωση, αν όντως πρόκειται περί αυτού, να διαρκέσει μόλις 20 μέρες, όσο δηλαδή το φετινό διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου.

Αν λοιπόν έχουμε μπει σε φάση διόρθωσης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Teun Draaisma, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, και πέφτουμε περισσότερο από όσο ανεβαίνουμε στην επομένη ή στις επόμενες συνεδριάσεις, τότε οι πιθανότητες να κρατήσει κάποιους μήνες είναι αρκετές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v