Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Η εξαγορά της Αθηνά από την J&P Άβαξ, η συμμετοχή των funds της Noonday Asset Management στο μετοχικό κεφάλαιο της Euromedica και οι εισροές ξένων κεφαλαίων στη Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η εξαγορά της Αθηνά από την J&P Άβαξ, η συμμετοχή των funds της Noonday Asset Management στο μετοχικό κεφάλαιο της Euromedica και οι εισροές ξένων κεφαλαίων στη Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

J&P Άβαξ: Η κατασκευαστική εταιρία J&P Άβαξ εξαγόρασε την εταιρία Αθηνά ΑΤΕ έναντι 38,9 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταβίβαση μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου που αντιστοιχούν στο 47,37% της εταιρίας Αθηνά έναντι 1,67 ευρώ ανά κάθε μία. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται και η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της J&P Άβαξ για την αγορά και των υπόλοιπων μετοχών της Αθηνά, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Με νέα ονομαστική αξία τα 2 ευρώ ανά μετοχή, από 1,54 ευρώ έως σήμερα, θα διαπραγματεύονται από την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, οι μετοχές της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τσιμεντοβιομηχανίας κατά 32.698.045,22 ευρώ με κεφαλαιοποίηση.

Euromedica: Τα funds της Noonday Asset Management του ομίλου Farallon πρόκειται να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Euromedica μέσω αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης της εισηγμένης. Βάσει της συμφωνίας, τα funds των Noonday Asset Management και της Farallon θα καταβάλουν 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Euromedica κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα τα καλύψει η Axon Συμμετοχών. Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Θα εκδοθούν ομολογίες που θα αντιστοιχούν σε περίπου 6,8 εκατ. μετοχές και η τιμή της μετατροπής εκτιμάται ότι θα είναι τα 9,20 ευρώ.

ΟΤΕ: Στην απόφαση του δικαστηρίου η οποία δικαιώνει ορισμένους εργαζομένους του ΟΤΕ που ”εκπαραθυρώθηκαν από τις θέσεις τους” στον Οργανισμό λόγω αντίθεσής τους σε θέματα προμηθειών αναφέρεται η ”Ελευθεροτυπία”. Η εφημερίδα ”Βήμα” γράφει ότι αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στον ΟΤΕ μετά τη δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί κατά του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού και διευθύνοντος συμβούλου, κ. Π. Βουρλούμη, και κατά του πρώην γενικού διευθυντή τεχνικών θεμάτων και διευθύνοντος συμβούλου σήμερα της RomTelecom, κ. Γ. Ιωαννίδη. Η δίωξη αφορά σε υπερτιμημένες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ με τις εταιρίες Intracom, Siemens και ΑΝΚΟ.

ΜΕΒΓΑΛ: Απόλυτα κατηγορηματικός για την κατοχή του 21% της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia εμφανίστηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της δεύτερης, κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση για τα προσκόμματα στο ζήτημα της κατοχής μετοχών που θέτει το καταστατικό της ΜΕΒΓΑΛ, τόνισε πως ”δεν καθορίζουν τα διοικητικά συμβούλια ποιοι είναι οι κάτοχοι μετοχών σε μια εταιρία”, ενώ για το καταστατικό δήλωσε πως αυτό είναι νομικό ζήτημα.

ΕΛΓΕΚΑ: Το 100% της εταιρίας υπηρεσιών logistics και αποθήκευσης Διακίνησις Α.Ε. απέκτησε χθες έναντι 44 εκατ. ευρώ η ΕΛΓΕΚΑ, μέσω της θυγατρικής της Logistics Service Hellas.

Σοφοκλέους: Συνολικές εισροές ξένων κεφαλαίων ύψους 15 δισ. ευρώ σημειώθηκαν από την αρχή του 2005 στη Σοφοκλέους, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ αφορούσαν στα αμιγώς ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Το πρώτο πεντάμηνο του 2007 οι καθαρές εισροές των ξένων κεφαλαίων ανήλθαν σε 4,12 δισ. ευρώ, καθώς οι τοποθετήσεις τους μόνο τον Μάιο έφτασαν στα 470,94 εκατ. ευρώ, από 5,52 δισ. ευρώ το 2006 και 5,22 δισ. ευρώ το 2005.

Ομόλογα: Άκρως αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα του κ. Γ. Παπαμαρκάκη προς τον αντεισαγγελέα εφετών Αθηνών, κ. Αντώνη Λιόγα, στο οποίο περιγράφει τη διαδικασία έκδοσης και πώλησης του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. Από την κατάθεση του κ. Παπαμαρκάκη προκύπτει πως η JP Morgan γνώριζε ότι η εταιρία του δεν σκόπευε να κρατήσει τον τίτλο αλλά να τον μεταπωλήσει. Αναπάντητο παραμένει ωστόσο το ερώτημα πώς γνώριζε η Ακρόπολις τους ακριβείς όρους έκδοσης έξι μήνες πριν. Από την πλευρά του, ο κ. Σ. Πρινιωτάκης της Ακρόπολις κατέθεσε υπόμνημα - αίτηση με το οποίο θέτει σειρά από ερωτήματα που κατά την κρίση του πρέπει να απευθύνει ο εισαγγελέας στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σχετικά με το κατά πόσο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι χρηματιστηριακές εταιρίες που τα εκπροσωπούν πρέπει ή όχι να συναλλάσσονται αποκλειστικά μέσω της ΗΔΑΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v