Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιριών, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους ”κόκκινους κωδικούς”, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” των ομολόγων, καθώς κι εκείνες που αφορούν στον διαγωνισμό τεχνολογικής αναβάθμισης του ΟΠΑΠ και οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την κυβέρνηση για τις οφειλές προς την Επιχείρηση είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιριών, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους ”κόκκινους κωδικούς”, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” των ομολόγων, καθώς κι εκείνες που αφορούν στον διαγωνισμό τεχνολογικής αναβάθμισης του ΟΠΑΠ και οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την κυβέρνηση για τις οφειλές προς την Επιχείρηση είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τετάρτη.

Εταιρική νομοθεσία: Εγκρίθηκε χθες από την κυβερνητική επιτροπή το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιριών. Με το σχέδιο νόμου μειώνεται δραστικά η διοικητική παρέμβαση στη σύσταση και λειτουργία της Α.Ε., ενώ καταβάλλεται μέριμνα για την ενίσχυση της θέσης των μετόχων, διευρύνονται τα περιθώρια καταστατικών διαμορφώσεων, εισάγονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις επιχειρηματικές επιλογές ή απλοποιούν τη λειτουργία της εταιρίας. Επίσης, αναθεωρούνται ζητήματα όπως το καθεστώς ευθύνης του Δ.Σ. ή το καθεστώς ακυρότητας ή ακυρωσίας των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης. Το σχέδιο νόμου κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

”Κόκκινοι κωδικοί”: Δεν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς χρηματιστηριακές εταιρίες επενδυτές με ”κόκκινους κωδικούς”, εφόσον οι ΑΧΕ δεν τους υπέβαλαν αγωγή μέσα σε έναν χρόνο από την ημερομηνία των συναλλαγών, σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σοφοκλέους: Την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των συναλλαγών ως αναγκαιότητα προκειμένου να μην υπάρξει δυσμενής ανταγωνισμός στη Σοφοκλέους σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια από την εφαρμογή της MIFID, υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπ. Καπράλος, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

ΔΕΗ: Ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσει η ΔΕΗ αποζημίωση από το Δημόσιο για το κόστος άσκησης κοινωνικής πολιτικής, που υπολογίζεται μεταξύ 150 - 300 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την ”Ημερησία”. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΗ είναι η αναγνώριση και ο υπολογισμός των υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών ρεύματος σε χαμηλές τιμές να γίνει σύντομα, για να εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία της ΔΕΗ τουλάχιστον η απαίτηση για την είσπραξη των ποσών αυτών, ώστε να αναστραφεί η κακή εικόνα των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης.

ΟΠΑΠ: Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ με βασικό θέμα τις εξελίξεις στον διαγωνισμό για την τεχνολογική του αναβάθμιση. Σύμφωνα με την εφημερίδα ”Βήμα”, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να επισημοποιηθεί η παραίτηση του μέλους της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού, κ. Ν. Κρικέλη. Η εξέλιξη αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει τη διοίκηση να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, αφού θα χρειαστεί αντικατάσταση του μέλους και εκ νέου ενημέρωσή του, τη στιγμή κατά την οποία τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς στις 15 Ιουλίου παύει η ισχύς των προσφορών από τους τρεις διεκδικητές.

Εθνική Τράπεζα: Βασικές προτεραιότητες του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην ΝΑ. Ευρώπη είναι η ενίσχυση της παρουσίας του στην αγορά της Ρουμανίας και η αποτελεσματική ενσωμάτωση της σερβικής τράπεζας Vojvodjanska Banka. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, σε εξέλιξη βρίσκονται δράσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση της VB, την ένταξή της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ομίλου και την ανανέωση του δικτύου των καταστημάτων της. Παράλληλα, η Εθνική θα προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού της VB.

FG Europe: Διπλάσια κέρδη μετά από φόρους αναμένεται να εμφανίσει σύμφωνα με πληροφορίες τη FG Europe κατά το 2007, λόγω της επιτυχίας της στρατηγικής της, για αναδιάρθρωση της σύνθεσης των πωλήσεων που πραγματοποιεί η εταιρία, γράφει η ”Ημερησία”. Τα κέρδη μετά από φόρους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ οι πωλήσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα των 156 εκατ. ευρώ.

Ομόλογα: Έκθετο αφήνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η JP Morgan μετά τη χθεσινή παρουσία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του εκπροσώπου της κ. Jacobs Stott, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ξεκίνησαν νωρίτερα απ’ ό,τι αναφέρουν στο ΓΛΚ και ότι σε αυτές εκ μέρους της κυβερνήσεως συμμετείχε ο κ. Γ. Κουρής. Παραδέχτηκε ότι το ομόλογο όταν εκδόθηκε άξιζε το 88% της ονομαστικής του αξίας και αποκάλυψε ότι το υπουργείο δεν ζήτησε περιορισμούς στην πώληση των ομολόγων σε τρίτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v