Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή: Τριπλή λήξη Παραγώγων - ”μόχλευση”

Οι ξένες αγορές δίνουν ”φως” για συντήρηση της ”μόχλευσης” σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό. Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση έχει τις... ιδιομορφίες της, λόγω της τριπλής λήξης Παραγώγων, με τις αγορές μετοχών όμως να έχουν περάσει στην αντεπίθεση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η σημερινή συνεδρίαση έχει προσδιοριστεί εξ αρχής ως… ιδιόρρυθμη, τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα στις αγορές. Το ενθαρρυντικό είναι πως η εβδομάδα μας φέρνει προς το τέλος της με αναστροφή της πτωτικής τάσης, ”κλείσιμο” ανοικτών θέσεων και μετακύλιση Συμβολαίων στον Ιούλιο, από τιμές θεωρητικά καλύτερες από αυτές που είχαν διαμορφωθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Εξαρχής για τη σημερινή συνεδρίαση οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει πως η μεταβλητότητα και οι διακυμάνσεις θα είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της. Για να δούμε λοιπόν.

Στην αγορά μας ”φουντώνει” και πάλι η εικοτολογία για πιθανές στρατηγικής μορφής συνεργασίες στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό που είναι βέβαιο στον κλάδο αφορά στη διαδικασία αύξησης-μαμούθ, ύψους 5 δισ. ευρώ, που προχωρά ο όμιλος Marfin.

Από την άλλη, η συγκέντρωση στον κλάδο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ διαδικασία από το σύνολο των τραπεζιτών και των ειδικών της αγοράς. Θα επιμείνουμε όμως, όπως σταθερά πράττουμε από την αρχή της χρονιάς (για να μην παρεξηγούμεθα), σε εκείνο το υποτιμημένο μέρος του ευρύτερα εννοούμενου ”μικρομεσαίου χώρου”.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο τιμών, ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους κερδίζει 9,7%, ο FTSE 20 υστερεί καθώς ενισχύεται με 7,9% και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ωραία.

Από την αρχή του έτους ο Mid 40 αποδίδει με 19,6%, ενώ ο Small Cap 80 με 29,7%.

Κατά την εκτίμησή μας η ψήφος εμπιστοσύνης της UBS για τη ΓΕΚ, η απορρόφηση μειοψηφικού ποσοστού του Κλουκίνα-Λάππα από τη Citigroup για λογαριασμό τελικών πελατών της, η συμμετοχή του ομίλου Grimaldi στην αύξηση της ΑΝΕΚ, η κινητικότητα από το μέτωπο της Βιοχάλκο (κυρίως των θυγατρικών της) επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι το επόμενο ”παιχνίδι” ορισμένων ξένων δίνεται στις υγιείς εταιρίες του ”μικρομεσαίου χώρου”.

Από τον όμιλο Βιοχάλκο τα Ελληνικά Καλώδια αναδεικνύονται μεθοδικά και σταθερά σε ήρεμη δύναμη του κλάδου, ενώ στο ιδιαίτερα κατατοπιστικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη δικαιολογούνται τα καλύτερα και για τη Nexans (Alcatel).

Για μια άλλη θυγατρική του ομίλου, τη ΣΙΔΜΑ, το 2007 θεωρείται χρονιά-ορόσημο, με τη διοίκηση να προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η AS Company (μετά και τις χθεσινές εξελίξεις), ο όμιλος Μηχανικής, Νάκας, Σελόντα, Χαϊδεμένος, Σπύρου, ΕΛΤΡΑΚ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Μινέρβα και αρκετές ακόμη (λιγότερο ή περισσότερο) υγιείς εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v