Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ένα στόρι με δύο όψεις!

Η συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ εξηγείται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τις θετικές προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Τάκη Αθανασόπουλο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες άλλες πτυχές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις σημερινές προσδοκίες.

ΔΕΗ: Ένα στόρι με δύο όψεις!
Το νέο business plan της ΔΕΗ δεν θα γίνει γνωστό πριν από το φθινόπωρο, όμως η αγορά επικροτεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση της Επιχείρησης.

Η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας αποτυπώθηκε χθες στη μετοχή της ΔΕΗ που κατέγραψε κέρδη άνω του 5% παρά την αβεβαιότητα για το ύψος των αποζημιώσεων καθώς και για τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνουν πραγματικότητα.

Είχε προηγηθεί η έγκριση των αυξήσεων στο βιομηχανικό ρεύμα και στο νυχτερινό από το ΥΠΑΝ που μπήκαν σε εφαρμογή την 1η Απριλίου.

Η ολοκλήρωση του λογιστικού διαχωρισμού της Επιχείρησης και η έγκριση του διοικητικού διαχωρισμού της εταιρίας από το Δ.Σ. της ΔΕΗ πριν από λίγο καιρό στέλνουν επίσης το μήνυμα ότι κάτι επιτέλους κινείται έπειτα από πολύ καιρό.

Η κυβέρνηση δεν θα είχε προφανώς πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες αν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν ήταν ένα από τα προβεβλημένα στελέχη της αγοράς.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που βλέπουμε και οι άλλες που θα ακολουθήσουν είναι το ”τίμημα” το οποίο πληρώνει η κυβέρνηση για να πείσει τον κ. Αθανασόπουλο να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα της ΔΕΗ.

Οι εθνικές εκλογές ίσως καθυστερήσουν τη λήψη κάποιας απόφασης για αύξηση των τιμολογίων του οικιακού ρεύματος πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού.

Όμως, η αύξηση θα έρθει και ίσως συνοδευτεί από τη διαφοροποίηση του τιμολογίου με βάση το κόστος παραγωγής, που ουσιαστικά θα καταργήσει το ενιαίο τιμολόγιο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στα έσοδα της ΔΕΗ η οποία μπορεί να προσβλέπει σε αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ γνωρίζει όμως ότι οι αυξήσεις στα έσοδα θα είναι άνευ αντικειμένου αν δεν συνοδευτούν από τον έλεγχο του κόστους, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο σε μια περίοδο όπου οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν δείχνουν τάσεις υποχώρησης, όπως πολλοί ήλπιζαν.

Από εκεί και πέρα, η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ, η μεγιστοποίηση του οφέλους από την πώληση του 50% στην Tellas, η επέκταση στο εξωτερικό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο εσωτερικό και η πιθανή άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ αποτελούν τα άλλα μέτωπα.

Κι όλα αυτά ενώ θα πρέπει να κάνει κινήσεις για να βελτιώσει το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαβλέποντας μια σημαντική αύξηση στα κόστη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα χρόνια καθώς η Ε.Ε. σφίγγει τα λουριά στο θέμα του εθνικού σχεδίου κατανομής των εκπομπών.

Οι πρώτες κινήσεις του κ. Αθανασόπουλου και η ανταπόκριση που δείχνει η κυβέρνηση στα αιτήματά του δικαιολογούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη ΔΕΗ, η οποία όμως θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και θα χάσει μερίδιο αγοράς τα επόμενα χρόνια.

Όμως, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι εκείνη μιας επιχείρησης που βρίσκεται δεκαετίες πίσω σε θέματα νοοτροπίας, εταιρικής διακυβέρνησης και κουλτούρας.

Η αλλαγή της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας δεν πρόκειται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν μάλιστα συνδυαστεί με τη λογική της ελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους από την κυβέρνηση και την προβολή των κομματικών συμφερόντων από τους συνδικαλιστές, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χειρότερο κι απ’ αυτό που θα φανταζόταν ο κάθε απαισιόδοξος.



Μπορεί λοιπόν η αγορά να υποδέχεται θερμά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του κ. Αθανασόπουλου, όμως η άλλη όψη του στόρι της ΔΕΗ δείχνει ότι τα πάντα θα μπορούσαν να ακυρωθούν στην πράξη αργότερα.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v