Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εκλογικό παρελθόν της Σοφοκλέους

Όλα δείχνουν ότι εκτός απροόπτου οι κάλπες θα στηθούν είτε τον προσεχή Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί θετικές προσδοκίες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Όμως, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αϊ-Γιαννιού.

Το εκλογικό παρελθόν της Σοφοκλέους
Θεσμικά δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια χώρα να εφευρίσκει λόγους για να δικαιολογήσει την προσφυγή στις κάλπες πριν ολοκληρωθεί μία 4ετία διακυβέρνησης.

Όμως από πρακτικής πλευράς ίσως είναι προτιμότερο, αφού εδώ και αρκετό καιρό, με αφορμή το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, πολλά μέλη της κυβέρνησης έχουν ”κατεβάσει τα μολύβια”, κατά την προσφιλή έκφραση, και έχουν περιέλθει σε κατάσταση απραξίας.

Είναι λογικό ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί για 10 μήνες ακόμη με την κυβέρνηση στον αυτόματο πιλότο.

Τις παλιές καλές εποχές, όταν στη Σοφοκλέους έκαναν κουμάντο τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και οι ιδιώτες, οι πρόωρες εκλογές που εκτιμάτο σχεδόν σίγουρο ότι θα αναδείκνυαν σταθερή κυβέρνηση θεωρούνταν κάτι σαν πρόσκληση σε πάρτι.

Το Χρηματιστήριο έκανε ράλι ακόμη κι αν τη θέση μιας συντηρητικής κυβέρνησης θα έπαιρνε μια σοσιαλιστική υπό τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, όπως το φθινόπωρο του 1993.

Η αγορά δεν είχε κάνει λάθος, καθώς η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίστηκε και η χώρα άρχισε σιγά-σιγά να αποποιείται τον τίτλο του ”μαύρου πρόβατου της Ευρώπης”, μπαίνοντας σταδιακά σε φάση σύγκλισης με τους υπόλοιπους εταίρους της.

Η εκλογή Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και η απόφασή του τον Αύγουστο του 1996 να πάμε σε πρόωρες εκλογές έναν μήνα αργότερα χαιρετίστηκε επίσης από την αγορά και δικαιολογημένα, όπως αποδείχτηκε ξανά.

Με ξεκάθαρο στόχο την ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ για τη σύγκλιση της χώρας με τους εταίρους της και την ένταξή της στην ευρωζώνη, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει πληθωρισμό, ελλείμματα και να μπει σε μια τροχιά οικονομικής ανάπτυξης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η μεγάλη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, π.χ. ο πληθωρισμός, η υποτίμηση και η εν συνεχεία ένταξη της δραχμής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών τον Μάρτιο του 1998 μαζί με τις μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως ο ΟΤΕ, δημιούργησαν ενθουσιασμό και μαζί με το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές έστειλαν τη Σοφοκλέους στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας της τον Σεπτέμβριο του 1999, λίγο μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αθήνα.

Οι εκλογές στις αρχές Απριλίου του 2000 όμως ήταν διαφορετικές. Η χρηματιστηριακή φούσκα είχε σκάσει και οι αποτιμήσεις ξεφούσκωναν, παρά τις συγκινητικές προσπάθειες του ”ιππικού” που αγόραζε στο τέλος κάθε συνεδρίασης για να ανεβάσει τις τιμές κάποιων κρατικόχαρτων, όπως π.χ. της τότε ΕΤΒΑ.

Η αγορά δεν είχε κάνει πάλι λάθος. Αν και η χρηματιστηριακή βουτιά οφειλόταν περισσότερο στην κατιούσα που είχαν πάρει όλες οι αγορές μετά τις υπερβολές των προηγούμενων ετών, η διάψευση των ελπίδων για τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές από τη δεύτερη διακυβέρνηση Σημίτη δεν έκανε τίποτα για να φρενάρει την πτώση.

Το ράλι του 2003 ήταν περισσότερο η αντίδραση ενός πιεσμένου ελατηρίου παρά η επιβράβευση ή προεξόφληση καλών νέων. Ίσως οι εκλογές του Μαρτίου 2004 σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να έπαιξαν κάποιο ρόλο στην άνοδο το πρώτο δίμηνο της ίδιας χρονιάς.

Η κόπωση των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων και η συνεχής ενδυνάμωση των θέσεων των ξένων κεφαλαίων στη Σοφοκλέους είναι σίγουρο ότι την κάνουν λιγότερο ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με το παρελθόν.

Το ζητούμενο πλέον είναι η διεθνής τάση και το στόρι κάθε μιας από τις εταιρίες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο μέτρο που οι εκλογές σηματοδοτούν την ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα πάρει τολμηρές πρωτοβουλίες σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωσης αγορών κ.λπ., με τελική κατάληξη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, η Σοφοκλέους θα έχει κάθε λόγο να αντιδράσει θετικά.

Όμως, άλλο πράγμα οι εκλογές του 2004, άλλο του 2000, άλλο του 1996 και άλλο του 1993, αν και όλες έχουν δύο κοινούς παρονομαστές: Πρώτον, την εκλογή μιας ισχυρής κυβέρνησης και δεύτερον, τη σωστή εκτίμηση και προεξόφληση των μελλούμενων από την αγορά.

Οι διαφαινόμενες εκλογές το φθινόπωρο που μας έρχεται δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι όμως δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος αν η αντίδραση της Σοφοκλέους θα μοιάζει περισσότερο με κάποια από τις προηγούμενες.

Ίσως δεν μοιάζει με καμία.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v