Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι θέλουν τώρα οι ξένοι από τη Σοφοκλέους

Η κυριαρχία των πάσης φύσεως ξένων επενδυτών και σπεκουλαδόρων στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι δεδομένη. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις νέες ”απαιτήσεις” τους.

Tι θέλουν τώρα οι ξένοι από τη Σοφοκλέους
Πρώτα τα καλά νέα. Οι ξένοι συνεχίζουν να έχουν θετική άποψη για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών εταιριών τις οποίες παρακολουθούν ή έχουν επενδύσει και κατ’ επέκταση για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεύτερα τα όχι τόσο καλά νέα. Οι ξένοι δεν είναι τόσο ”ζεστοί” για τη Σοφοκλέους όσο ήταν ένα ή δύο ή τρία χρόνια πριν. Έχουν τους λόγους τους και δεν αναφερόμαστε στον διεθνή περίγυρο.

Απλώς οι ξένοι διαπιστώνουν κάτι που το βλέπουν και πολλοί εγχώριοι επενδυτές.

Δεν υπάρχουν οι καταλύτες που θα βοηθήσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών να προσφέρει σημαντικά υψηλότερη απόδοση σε σχέση με άλλα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε κανέναν ίσως άλλο κλάδο αυτό δεν βρίσκει εφαρμογή όσο στις τράπεζες όπου οι ίδιοι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.

Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν την κερδοφορία που υπόσχονται στα business plans τα οποία έχουν ανακοινώσει.

Την ίδια στιγμή όμως αρκετοί από αυτούς εκτιμούν ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών ενσωματώνουν σε σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες για τα κέρδη της επόμενης χρονιάς και βάλε που αναφέρονται στα business plans.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι μετοχές ακολουθούν μια ανοδική τροχιά όσο επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες και δεν αναθεωρείται προς τα πάνω (rerating) ή προς τα κάτω ο πολλαπλασιαστής κερδών του κλάδου (π.χ. το Ρ/Ε).

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είτε οι τράπεζες θα πρέπει να εκπλήξουν ευχάριστα τους επενδυτές, ανακοινώνοντας μεγαλύτερα κέρδη από τα αναμενόμενα, είτε κάτι άλλο σημαντικό θα πρέπει να γίνει.

Το τελευταίο λογικά δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ξένοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην ελληνική αγορά. Κάθε άλλο.

Απλώς αναζητούν νέες επενδυτικές ιδέες που θα τους επιτρέψουν να διαθέσουν μέρος από τη μεγάλη ρευστότητα την οποία έχουν για να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Στη δική μας περίπτωση τέτοιες ιδέες ή στόρι μπορεί να ανακαλύψει κανείς στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση ή σε καμία ”παραπεταμένη” μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΕΛΠΕ;).

Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες νέες ιδέες.

Ο κλάδος της ενέργειας είναι ένας απ’ αυτούς που προσφέρονται για νέα στόρι.

Όμως κι εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η Μυτιληναίος δεν είναι πλέον νέο στόρι, αν και το ντιλ με την ισπανική Endesa την έκανε ευρύτερα γνωστή σε επενδυτικούς κύκλους του εξωτερικού που δεν της είχαν δώσει τη δέουσα σημασία.

Ούτε η Τέρνα είναι μια τελείως άγνωστη εταιρία όπως πριν από δύο χρόνια, ενώ η Ρόκας ανήκει πλέον ουσιαστικά στην Iberdrola.

Τι απομένει; Οι 3 μεγάλοι του κατασκευαστικού κλάδου και ασφαλώς η Μηχανική, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νέο στόρι της χρονιάς μέχρι στιγμής, παίζοντας επιτυχημένα το χαρτί του Real Estate στην Ουκρανία και στη Ρωσία.

Μια πιο πρόσφατη ανακάλυψη είναι η άγνωστη μέχρι πρότινος κατασκευαστική εταιρία Κλουκίνας-Λάππας με ειδίκευση σε έργα αναπαλαίωσης. Όμως η εταιρία κίνησε το ενδιαφέρον λόγω του Μothercare και των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης που απολαμβάνει από τα καταστήματα Μothercare τα οποία έχει ανοίξει.

Δεν είναι όμως εύκολο να βρίσκει κανείς νέα και πολλά υποσχόμενα στόρι σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική.

Γι’ αυτό το καλύτερο βοήθημα στην κόπωση που παρουσιάζει η Σοφοκλέους ίσως δεν είναι άλλο από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων.

Ο καταλύτης του M&A ίσως είναι αυτός που λείπει περισσότερο από τη Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]








Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v