Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξεταστική Επιτροπή για ομόλογα ζητά το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ -το σύνολο των βουλευτών της- για τη διερεύνηση ”του σκανδάλου των ομολόγων και τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων”. Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης.

Εξεταστική Επιτροπή για ομόλογα ζητά το ΠΑΣΟΚ
Πρόταση Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ -το σύνολο των βουλευτών της- για τη διερεύνηση ”του σκανδάλου των ομολόγων και τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων”.

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της πρότασης, το οποίο υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ως εξής:

”Προς την κα Πρόεδρο

της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: Πρόταση για Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Η υπόθεση της έκδοσης, από το Υπουργείο Οικονομίας, ειδικών ομολόγων υψηλότατου κινδύνου, με τελικό αποδέκτη Ασφαλιστικά Ταμεία προκαλεί δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Καταγράφεται πλέον ως ένα οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που απασχόλησε και απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επί εκατό (100) και πλέον μέρες. Η έκδοση των σχετικών ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομίας και η αγορά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ακολούθησαν ”ειδικές διαδρομές”, με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων που έχουν στενούς δεσμούς με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης εμπλέκονται και εποπτικές αρχές και καθημερινώς αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες τους.

Είναι κατά συνέπεια αυτοί οι λόγοι που η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα δημοσιοποίησης της υπόθεσης, προσπαθεί, με κάθε μέσο, να μεταθέσει τις ευθύνες της ”σε ανίδεες διοικήσεις” των ταμείων ή σε ”άπληστες χρηματιστηριακές εταιρείες” και φυσικά να συγκαλύψει την όλη υπόθεση. Αποκορύφωμα της επιλογής της συγκάλυψης είναι το γεγονός ότι περιφρονεί ακόμη και την Κοινοβουλευτική Διαδικασία, αφού δεν καταθέτει στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία, τις πλήρεις συμβάσεις όλων των ομολόγων και το σύνολο των σχετικών εγγράφων, αν και κατ’ επανάληψη της έχει ζητηθεί από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η τελευταία Κυβερνητική Απόφασή της να καλύψει τους τόκους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των τεσσάρων (4) ταμείων, για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και υπέρ των συνενόχων της εταιριών και φυσικών προσώπων.

Η απόφασή της αυτή είναι μια ακόμη ομολογία συνευθύνης και συνενοχής. Είναι μια μεθόδευση κάλυψης των συνεργατών της, αλλά και κακής εκτίμησης ότι έτσι θα υπάρξει λαϊκή εκτόνωση, ότι μπορεί να βγει η ίδια από το πολιτικό αδιέξοδο του σκανδάλου.

Φυσικά, δεν δίνει απαντήσεις για την τύχη όμοιων καταστάσεων στα λοιπά Ασφαλιστικά Ταμεία. Δική μας καθαρή θέση είναι ότι όλα τα ταμεία πρέπει να πάρουν πίσω όλα τους τα χρήματα, στο ακέραιο και εντόκως, από τους εγκληματίες, τους συνένοχους και όχι φυσικά από τους Έλληνες φορολογούμενους και ότι, σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των κλοπιμαίων δεν παραγράφει το έγκλημα και οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογισθούν στους εγκληματίες.

Στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η ”επενδυτική” συμπεριφορά Οργανισμών και Επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα κλπ. Οι φορείς αυτοί ”επένδυσαν”, πέρα από τα δομημένα ομόλογα του Δημοσίου, και σε δομημένα ομόλογα που εκδόθηκαν ειδικά γι’αυτούς και τα οποία είναι υψηλού ρίσκου και εμπεριέχουν τεράστιες προμήθειες.

Με βάση τα παραπάνω, εκτός των ποινικών ευθυνών, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, σοβαρές, μεγάλες και απαράγραπτες. Αφορούν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε βασικούς κυβερνητικούς τομείς, ο ίδιος δε, κινείται στο πλαίσιο της συγκάλυψης του σκανδάλου.

Για τους λόγους αυτούς, συντρέχουν οι προϋποθέσεις και είναι αναγκαία η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά το άρθρο 68 του Συντάγματος και 144 και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, για να λάμψει η αλήθεια. Αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα απαιτήσει μακρύ χρόνο για την ολοκλήρωσή της, δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για να παρεμποδισθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην εξέταση του μεγάλου αυτού σκανδάλου, όπως προβλέπει ο κανονισμός του.

Η διερεύνηση της διαχρονικής πορείας και της αξιοποίησης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων μπορεί, επίσης, να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής. Αυτό είναι, όμως, ανεξάρτητο από τη διερεύνηση του συγκεκριμένου σκανδάλου των δομημένων ομολόγων και τη συγκάλυψη που επιχειρείται από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η Εξεταστική Επιτροπή, την οποία προτείνουμε, πρέπει να διερευνήσει, μεταξύ άλλων και τα εξής:

1. Γιατί η κυβέρνηση προώθησε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων;

2. Γιατί η έκδοση των ”αμαρτωλών” ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες;

3. Γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν;

4. Γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα;

5. Γιατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος;

6. Πώς και γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ (8) Ασφαλιστικών Ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε (5) Διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να ”σπάσουν” ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου, και μάλιστα, χωρίς να συμπληρωθεί αναλόγως θεσμικό πλαίσιο;

7. Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;

8. Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή επενδυτικοί οργανισμοί του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνέπραξαν για την αγορά των σύνθετων δομημένων ομολόγων και με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν από τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων;

9. Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, με Ελληνικές και ξένες Τράπεζες, με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες;

10. Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν την ίδια περίοδο ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, δομημένα ομόλογα;

11. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος είναι μία ξένη εταιρεία, που έχει προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών που επίσης έχουν στενή σχέση με την Νέα Δημοκρατία, η λεγόμενη ”παρέα του Λονδίνου”;

12. Πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν -χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες- οι διάφοροι ενδιάμεσοι;

Επειδή η Πρόταση αυτή υπογράφεται από τον απαιτούμενο αριθμό Βουλευτών (άρθρο 144 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής) και πληρούνται οι λοιπές απαιτούμενες προϋποθέσεις, ζητάμε να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v