Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ησυχία! Τα blue chips κοιμούνται!

Οι Τράπεζες (-0,84%) δείχνουν ”όπισθεν ημιταχώς”, καθώς δεν κατόρθωσαν ούτε και σήμερα να ”αφυπνιστούν” από τα ”απόνερα” των εξελίξεων στην ακτοπλοϊα αλλά και από την κινητικότητα που συνεχίζεται στη μέση και χαμηλότερα του ταμπλό. Νέα άνοδος 15,87% για την MIG.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι Τράπεζες (-0,84%) δείχνουν ”όπισθεν ημιταχώς”, καθώς δεν κατόρθωσαν ούτε και σήμερα να ”αφυπνιστούν” από τα ”απόνερα” των εξελίξεων στην ακτοπλοϊα αλλά και από την κινητικότητα που συνεχίζεται στη μέση και χαμηλότερα του ταμπλό.

Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν αυτοί που δραστηριοποιούνται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ότι στην παρούσα φάση το σενάριο της συσσώρευσης – πλάγιας κίνησης είναι το επικρατέστερο, τόσο ευκολότερα θα πιάσουν την τάση της Αγοράς. Για τους υπόλοιπους ”sorry no bonus”.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την κίνηση της Attica Group να αποεπενδυθεί από την συμμετοχή της στις Μινωικές Γραμμές πουλώντας το ”πακέτο” που κατείχε στον όμιλο Λασκαρίδη (στην τιμή των 6 ευρώ) και δίνοντας βέβαια τροφή σε όλα αυτά τα σενάρια που υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις σε αυτόν τον κλάδο μόλις άρχισαν.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε επιμέρους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όμως η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών (που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 2) επιβεβαίωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως απαιτούνται γρήγορες κινήσεις και αυξημένα αντανακλαστικά.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE δόθηκε ένα πρώτο σήμα εξόδου που χρειάζεται άμεση επιβεβαίωση, καθώς ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δείχνει αδυναμία κλεισίματος υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο δηλαδή τις 2616 μονάδες.

Αντίθετα απομακρύνθηκε από αυτές και έκλεισε στην από κάτω στήριξη και συγκεκριμένα στις 2594 μονάδες, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2578-73, 2565 και 2550 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2616 μονάδων, επιτρέπει κίνηση προς τις 2627 και 2636 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 4% (ίσως και λόγω αντανακλαστικής αντίδρασης στην κίνηση της MIG) η MPB, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ και απλά θετικό πρόσημο για Εμπορική, Intralot, Cosmote.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Πειραιώς και Alpha Bank, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Coca-Cola και αρνητική μεταβολή για Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ταιτάνα, Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, διπλή πρόσκρουση λίγο ψηλότερα των 4921 μονάδων, από εκεί και πέρα αλλαγή τάσης και διπλός βυθός στην περιοχή των 4880 μονάδων και τελικό κλείσιμο στις 4885,95 μονάδες με απώλειες 0,48%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 448 εκατ. από τα οποία τα 134,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενο αύξησαν ελαφρώς τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σαφώς χειρότερη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 98 ανοδικές μετοχές έναντι 172 πτωτικών, όμως αυτό δεν αμπόδισε 13 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 6 έως 17,16%.

Από το Τραπεζικό ταμπλό μία ακόμα έντονα ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της MIG, σημαντικά κέρδη και για τις μετοχές της Εγνατίας, κινητικότητα στον Ακτοπλοϊκό κλάδο, νέο ιστορικό υψηλό για ΚΛΜ και Frigoglass, ενώ επίσης διακρίθηκαν οι Περσεύς, Ατ. Εκδόσεις, Εκτέρ, Παϊρης, Λεβεντέρης, Χαλκόρ, Καράτζη, Κυριακούλης, Unibrain, CPI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v