Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα σέξι χαρτιά του Real Estate

Παρότι δεν ακούγονται ευχάριστα, οι ΑΕΕΑΠ (Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) έχουν όλα τα φόντα να προσφέρουν συγκινήσεις σε όσους θέλουν να συνδυάσουν την ευελιξία των μετοχών με τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Tα σέξι χαρτιά του Real Estate
Η έμπνευση της προηγούμενης κυβέρνησης, που η τωρινή ανέχτηκε, να προσφέρει γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στις περιπτώσεις όπου συγχωνεύονταν εταιρίες ακόμη κι αν ανήκαν στους ίδιους ομίλους, με το πρόσχημα της δημιουργίας μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, εξυπηρέτησε τις τράπεζες αλλά οδήγησε στη συρρίκνωση ενός ολόκληρου κλάδου.

Του κλάδου των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ).

Όμως, οι καιροί έχουν γυρίσματα. Οι επονομαζόμενες κλειστού τύπου (closed end) Eταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου δείχνουν έτοιμες να πάρουν μέρος έστω από το αίμα τους πίσω.

Έστω κι αν αυτή τη φορά το χαρτοφυλάκιό τους δεν θα αποτελείται από μετοχές άλλων εισηγμένων ή μη εταιριών αλλά από επαγγελματικά, κυρίως, ακίνητα, δηλαδή τις ΑΕΕΑΠ (Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Μετά το ντεμπούτο της AEEAΠ της Τράπεζας Πειραιώς το 2005 ακολούθησε η είσοδος στη Σοφοκλέους της Eurobank Properties με την άντληση 112 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά. Σημειωτέον ότι η κεφαλαιοποίηση της πρώτης ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και της δεύτερης τα 400 εκατ. ευρώ.

Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται να μείνουν μόνες για πολύ.

Η MIG (Marfin Investment Group) ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να μετατρέψει την εταιρία ”Αττικά Ακίνητα”, το 50% της οποίας αγόρασε έναντι 26 εκατ. ευρώ, σε ΑΕΕΑΠ, και να τη βάλει στη Σοφοκλέους, αντλώντας πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι η μόνη. Η Εθνική Τράπεζα επεξεργάζεται εδώ και καιρό ένα πιο φιλόδοξο και πολύπλοκο σχέδιο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας.

Έστω λοιπόν και αργά, ένας κλάδος που φαινόταν να αργοπεθαίνει δείχνει τάσεις ανάκαμψης, ακόμη κι αν στο ενεργητικό του έχει κυρίως ακίνητα.

Η τάση αναμένεται να επιταχυνθεί μετά την αποδοχή από την κυβέρνηση ορισμένων εκ των αιτημάτων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των ΑΕΕΑΠ να δανείζονται σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι επιτρεπόταν μέχρι πρόσφατα.

Η άνθηση των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας είναι μια εξέλιξη που συμφέρει όλους και θα πρέπει να καλωσοριστεί.

Η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να προσφέρει ένα επενδυτικό προϊόν ακίνητης περιουσίας με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό.

Ως γνωστόν, πολλά funds με μεγάλη ρευστότητα αναζητούν τρόπους για να επενδύσουν στο αποκαλούμενο ”εισηγμένο Real Estate”, αγοράζοντας AEEAΠ ή REITS αγγλιστί για να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους και να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους.



Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει εισροές δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και αυξημένους τζίρους συναλλαγών στη Σοφοκλέους.

Επιπλέον, η είσοδος περισσότερων ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα δώσει τη δυνατότητα στον ιδιώτη Έλληνα επενδυτή να επενδύσει εύκολα σε εταιρίες ακινήτων.

Για τις τελευταίες ισχύει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και προσφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα, διανέμοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους. Επιπλέον, προσφέρουν υπεραξίες και θεωρητικά τουλάχιστον προστατεύουν καλύτερα στην πτώση αν έχουν ένα καλό και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Μια ματιά στις αποδόσεις των REITS σε σχέση με τους κλασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της τελευταίας 5ετίας ή 10ετίας δείχνει ότι τα πρώτα πρόσφεραν υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες μετοχών αλλά και χαμηλότερες διακυμάνσεις που ορίζουν το ρίσκο μιας επένδυσης.

Υπό αυτή την έννοια, η δρομολογούμενη είσοδος νέων ΑΕΕΑΠ στη Σοφοκλέους είναι καλή για τον χειμαζόμενο κλάδο των Εταιριών Επενδύσεων, την εθνική οικονομία, τη Σοφοκλέους και φυσικά την τσέπη όλων όσοι θέλουν να επενδύσουν στο Real Estate χωρίς να αγοράσουν ακίνητα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v