Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευση με το βλέμμα στους ξένους...

Συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών ή και μικρή διολίσθηση επιμέρους δεικτών, μετοχών προβλέπει μερίδα αναλυτών καθώς μετοχές όπως οι Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, διαμορφώνονται υψηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων 30 εβδομάδων. Ανάλογα διαμορφώνεται το κλίμα στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

H κατάκτηση ακόμη μίας κορυφής φέρνει τις αγορές εκ των πραγμάτων σε διαδικασία – συντήρησης δυνάμεων.

Τάση που γίνεται εμφανής μετά το χθεσινό-βραδινό ”κλείσιμο” των δεικτών σε Ν. Υόρκη και το επιφυλακτικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών πριν από λίγη ώρα.

Οριακά υψηλότερα ο DAX στη Φραγκφούρτη, λίγο χαμηλότερα ο FTSE στο Λονδίνο και στη Σοφοκλέους οι αναλυτές προεξοφλούν ανάλογο κλίμα.

Θα ήταν μία πρώτης τάξεως αφορμή να οδηγηθεί η αγορά σε μία βραχύβια φάση ”αφομοίωσης” των υψηλών, κατοχύρωσης μεσοπρόθεσμα κερδοφόρων θέσεων και ενδεχομένως επανατοποθέτησης ίσως από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, ειδικά για τον ASE-20 οι τεχνικές ενδείξεις παραπέμπουν σε μία ήπιας μορφής διολίσθηση, ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται ακόμη και από τους αναλυτές – υπέρμαχους της άμεσης προσέγγισης των 5.000 μονάδων.

Άλλωστε, από τον ASE-20 μετοχές εισηγμένων όπως της Εθνικής Ελλάδος, Eurobank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, διαμορφώνονται υψηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων 30 εβδομάδων.

Πρακτικά αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μικρής υποχώρησης μέχρι στιγμής ορισμένων μετοχών από αυτήν την κατηγορία στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο ASE-20 διαμορφώνεται, άλλωστε, υψηλότερα των 2.600 μονάδων, με μερίδα αναλυτών να εκτιμά πως στα χθεσινά ”υψηλά” ολοκληρώνεται ο τρέχων κύκλος αντίδρασης.

Από τον επιχειρηματικό χώρο, ο κλάδος της ακτοπλοΐας, ήταν και παραμένει ιδιαίτερα ”θερμός” (δες σχετικό θέμα), από το χώρο του εμπορίου επιβεβαιώνεται ο σχεδιασμός της διοίκησης του Φουρλή για ανάπτυξη του δικτύου των ΙΚΕΑ, η ΑΕΓΕΚ προχωρά στην πώληση του 13,18% της ΕΚΤΕΡ, η Alapis λαβαίνει το πράσινο φως για την κολοσσιαία αύξηση των 817 εκατ. ευρώ (δες σχετικό θέμα), ενώ η ΜΙG εισέρχεται στην αγορά αξιοποίησης ακινήτων (δες σχετικό θέμα).

Αναμενόμενη θεωρείται από μερίδα της αγοράς η θέση του προέδρου του ΧΑ Σπ. Καπράλου ”υπέρ της κατάργησης του φόρου συναλλαγών σε μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v