Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο μετοχικός ακτιβισμός χτυπά την πόρτα της Alpha

H περίπτωση της ολλανδικής τράπεζας ΑΒΝ Αmro δείχνει τι μπορεί να συμβεί αν υπάρχουν βασικοί μέτοχοι που δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα παρόμοια φαινόμενα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Ο μετοχικός ακτιβισμός χτυπά την πόρτα της Alpha
Όταν πριν από αρκετούς μήνες η Fidelity πρόβαλε βέτο στην προσπάθεια του Δημοσίου να διορίσει δύο άτομα της δικής του επιλογής στο Δ.Σ. της ΔΕΗ χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, θεωρήθηκε, και δικαίως, σημαντικό γεγονός.

Αυτό φυσικά δεν θα είχε συμβεί αν η Fidelity δεν πληροφορούνταν εγκαίρως την κίνηση της κυβέρνησης μέσα από δικό της κανάλι και δεν λάμβανε τα μέτρα της.

Όμως, η Fidelity, ένας γίγαντας στον χώρο των παραδοσιακών θεσμικών, δεν αντιπροσωπεύει το είδος του ακτιβιστή μετόχου που συναντά κανείς σήμερα στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία των hedge funds όπου τα πράγματα είναι πιο άγρια.

Μια γεύση του πόσο άγρια μπορούν να γίνουν τα πράγματα πήραμε στη περίπτωση της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro.

Αν δεν υπήρχε το TCI (The Children’s Investment) Fund Management, το οποίο κατέχει το 1% της ολλανδικής τράπεζας, να ζητήσει τη διάσπαση της τράπεζας σε κομμάτια και την εν συνεχεία πώλησή της, τίποτα από όσα ακολούθησαν δεν θα είχε συμβεί.

Όμως, η περίπτωση της ABN Amro είναι ίσως η πιο προβεβλημένη και γι’ αυτό η πιο γνωστή, αλλά δεν είναι η μοναδική.

Λιγότερο γνωστή είναι η περίπτωση της ολλανδικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ahold που δέχτηκε τις ”παροτρύνσεις” δύο hedge funds to 2006 να πουλήσει μερικές από τις μπίζνες της γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αυξανόταν η συνολική αγοραία αξία της εταιρίας.

Τα δύο hedge funds ονομάζονταν Centaurus και Paulson & Co.

Tον προηγούμενο μήνα η Ahold ανακοίνωσε ότι πούλησε την αμερικανική μονάδα US Foodservice αντί 7,1 δισ. δολαρίων. Προφανώς, η παρέμβαση των hedge funds ήταν καταλυτική.

Χθες το ίδιο ξένο οικονομικό site, το οποίο είχε αναφέρει πριν από μερικούς μήνες ότι η βρετανική τράπεζα HSBC ενδιαφερόταν να εξαγοράσει μεγάλη ελληνική με παρουσία στα Βαλκάνια, επανήλθε.

Όπως και την προηγούμενη φορά, μια ανώνυμη πηγή της HSBC επαναλάμβανε το ενδιαφέρον για μεγάλη ελληνική τράπεζα, ονοματίζοντας ως υποψήφιες την Alpha Bank και τη Eurobank.

Kατά σύμπτωση, το euro2day.gr δημοσιοποίησε ότι το hedge fund Centaurus, το οποίο πρωταγωνίστησε στην περίπτωση της Ahold και άλλων εταιριών, έχει ήδη πάρει θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

Όμως, κανένας δεν βάζει λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη μετοχή μιας τράπεζας αν δεν την έχει εξετάσει ενδελεχώς προηγουμένως. Ιδίως ένα hedge fund που επικεντρώνεται σε ειδικές περιπτώσεις M&A (εξαγορές και συγχωνεύσεις) και αναδιαρθρώσεων, όπως το Centaurus.

Eπομένως, η Alpha Bank συνιστά περίπτωση τράπεζας που είναι υποτιμημένη σε σχέση με αυτό που τα στελέχη του Centaurus πιστεύουν ότι αξίζει.

Αν το ”ξεκλείδωμα” της αξίας της Alpha Bank νομίζουν ότι θα έλθει από την εξαγορά ή τη συγχώνευσή της με κάποια άλλη τράπεζα ή από τα βήματα αναδιάρθρωσης που οι ίδιοι θα προτείνουν, αν το κάνουν, απομένει να το δούμε.

Δύο πράγματα όμως είναι σίγουρα με το Centaurus και τους ”φίλους του” στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

Πρώτον, δεν θα πλήξουμε. Δεύτερον, οι μέτοχοι της Alpha δεν θα είναι παραπονεμένοι στο τέλος της ημέρας.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v