Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι φοβούνται και σε τι ελπίζουν τώρα οι ταύροι

Οι πρόσφατες αναταράξεις των μετοχών έχουν δημιουργήσει αγωνία αλλά και ελπίδα στους ταύρους. Μια ματιά στα γεγονότα που σημάδεψαν την προηγούμενη μίνι διόρθωση του Μαρτίου δείχνει ότι ελπίδα και φόβοι συγκρούονται σ’ αυτή τη φάση με έπαθλο την πορεία της αγοράς.

Tι φοβούνται και σε τι ελπίζουν τώρα οι ταύροι
Όταν προς τα τέλη Φεβρουαρίου άρχισε να ξεδιπλώνεται η μίνι διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών, οι αιτίες ήταν κυρίως δύο και ουσιαστικά είχαν τον ίδιο παρονομαστή.

Κοινώς, τις ανησυχίες των συμμετεχόντων στις αγορές για τις επιπτώσεις που θα είχε τυχόν ”αναδίπλωση” των θέσεων carry trade στην αγορά συναλλάγματος και η πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (sub-prime).

H απάντηση ήρθε από τα χαρακτηριστικά εκείνης της διόρθωσης που κράτησε 15 με 20 μέρες, ανάλογα με το πώς τη μετρά κανείς, και πέρασε στην ιστορία ως μία από τις μικρότερες σε μέγεθος σε περιόδους ράλι, αφού η υποχώρηση ήταν της τάξης του 7% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.

Έπειτα από τρεις μήνες ανόδου των μετοχών, η αγωνία των ταύρων για μια νέα διόρθωση έχει αρχίσει να αυξάνεται, όμως οι δύο αιτίες που συντέλεσαν στη εμφάνιση της προηγούμενης διόρθωσης δεν συνυπάρχουν στην παρούσα φάση.

Η μηχανή παραγωγής ρευστού, γνωστή ως carry trade, καλά κρατεί.

Μια ματιά στις ισοτιμίες του γεν, το οποίο αποτελεί το κατεξοχήν νόμισμα δανεισμού στον κόσμο λόγω του χαμηλού επιτοκίου, για την αγορά άλλων νομισμάτων με υψηλότερα επιτόκια, όπως το δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα, μπορεί να πείσει για του λόγου το αληθές.

Οι ισοτιμίες του γεν ”χτυπάνε” τελευταία το ένα πολυετές χαμηλό μετά το άλλο, π.χ. ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ, 4 και ½ ετών έναντι του δολαρίου, 15ετίας έναντι της στερλίνας, 16ετίας έναντι του αυστραλιανού δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια ανά την υφήλιο σορτάρουν το γεν για να αντλήσουν φτηνή ρευστότητα και να τη χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς, π.χ. να αγοράσουν μετοχές, ομόλογα σε άλλα νομίσματα.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν φόβοι για μια απότομη αναδίπλωση όλων αυτών των carry trade θέσεων, η οποία θα οδηγούσε σε μείωση της ρευστότητας παγκοσμίως, σε περίπτωση που το γεν ανατιμηθεί.



Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ανησυχίες για μια αναδίπλωση, ιδίως αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξήσει το βασικό της επιτόκιο ακόμη μία φορά μέσα στο επόμενο δίμηνο και επιβεβαιωθεί η τάση που θέλει τους Ιάπωνες να μην αγοράζουν τόσα ξένα ομόλογα και μετοχές το τελευταίο διάστημα όσο στο παρελθόν.

Άμεσα όμως τουλάχιστον δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος κι αυτό δημιουργεί ελπίδες.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη δεύτερη αιτία που οδήγησε στη μίνι χρηματιστηριακή διόρθωση της περιόδου Φεβρουαρίου - Μαρτίου.

Η αμερικανική αγορά κατοικίας συνεχίζει να υποφέρει και η αγορά των στεγαστικών δανείων που δόθηκαν απλόχερα σε νοικοκυριά με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα αιμορραγεί.

Αν, όπως αναμένεται, αποδειχτεί αυτή την εβδομάδα ότι ο Αμερικανός καταναλωτής συνέχισε να ξοδεύει τον Μάιο παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των πωλήσεων σπιτιών, τότε αυτό θα είναι ένα καλό σημάδι.

Δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι από τη συγκεκριμένη αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου έχουν περάσει.

Η Bear Stearns μας το υπενθύμισε το σαββατοκύριακο, αφού αναγκάστηκε να πάρει η ίδια μεγαλύτερο ρίσκο, δίνοντας δάνειο 3,5 δισ. δολαρίων σε hedge funds της ίδιας τράπεζας. Τα hedge funds καταγράφουν ζημίες λόγω των τοποθετήσεών τους σε κινητές αξίες που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου.

Προφανώς οι της Bear Stearns κατανοούν ότι υπάρχει σοβαρός, συστημικός κίνδυνος για το σύνολο της αγοράς.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αγώνας κερδήθηκε.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός και το μέγεθος των αμερικανικών στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, τα πράγματα θα δυσκολεύουν.

Σε μια εποχή όπου η μόχλευση βαίνει αυξανόμενη και τα hedge funds που τη χρησιμοποιούν κατά κόρον παίζουν καταλυτικό ρόλο στις αγορές, ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί δεν εμπλέκονται μόνο οι δανειστές.

Εμπλέκονται επίσης όλοι αυτοί που αγόρασαν τα CDOs (Collaterilized Debt Obligations) με υποθήκη τα συγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου.

Υπό αυτή την έννοια, οι ταύροι έχουν λόγο να ανησυχούν μήπως αύριο - μεθαύριο βγουν τίποτε άλλα hedge funds που να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου.

Από αυτή τη σκοπιά, ο κίνδυνος ενός ντόμινο από την αμερικανική αγορά sub-prime είναι υπαρκτός και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v