Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον πτωτικό ρυθμό των ξένων αγορών η Σοφοκλέους

Στον πτωτικό ρυθμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ”χορεύει” μέχρι στιγμής και η Σοφοκλέους, καθώς η υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζεται προβληματική, με εξαίρεση τον Τιτάνα, την MPB και την Alpha Bank. Ενδιαφέρον έλκουν επιλεγμένοι τίτλοι από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Όπως ακριβώς αναμενόταν έτσι και ξεκίνησε η Σοφοκλέους, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, έστω και αν λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα συνεδρίασης καταγράφει σαφώς μικρότερες απώλειες από εκείνες του DAX.

Σαφώς ”προβληματικότερη” η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου από τους τίτλους του FTSE 20 μόνο ο Τιτάνας διασώζεται αμετάβλητος και ο τίτλος της Alpha Bank που κινείται με οριακές απώλειες πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, έχοντας μάλιστα και τις περισσότερες συναλλαγές.

Λιγότερο πιεσμένη η εικόνα στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως αυτό ουσιαστικά δεν παίζει κάποιο ρόλο, καθώς η αναλογία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 4, ενώ ακόμα πιο ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι αρκετές δεκάδες τίτλοι μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή.

Τεχνικά παραμένει ζητούμενο για τον μεν FTSE 20 να μην υποχωρήσει κάτω από τις 2.550 μονάδες, για τον δε Γενικό Δείκτη να μην κλείσει χαμηλότερα από τις 4.800 μονάδες.

Τέλος, όσον αφορά στους επιμέρους τίτλους, στις πρώτες θέσεις των διακριθέντων μέχρι στιγμής βρίσκονται οι ΕΛΤΡΑΚ, Επίλεκτος, Logismos, Βαρβαρέσος, Μηχανική (προνόμιο), Intrakat, Γενική Εμπορίου, Rilken, Αλουμύλ, Creta Farm και Nexans.

Ακολουθώντας την υποκείμενη, πτωτική μέχρι στιγμής συνεδρίαση διαμορφώνεται και στην αγορά παραγώγων, έστω και με ισχνές συναλλαγές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούνται οι υποτιμήσεις στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για το υπόλοιπο μέρος της συνεδρίασης και αν οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι δεν κατορθώσουν να δώσουν πειστική ανοδική αντίδραση, παραμένει τουλάχιστον σημαντικά ζητούμενο το γεγονός σχετικής ανεξαρτητοποίησης για επιλεγμένους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν από τις 11:30 βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.806,42 μονάδες, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,6 εκατ. ευρώ αφορά σε ”πακέτα”, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 100.000 τεμάχια της MPB στα 8,66 ευρώ και 70.000 τεμάχια της Proton Bank στα 9,88 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v