Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με καύσωνα & τεχνικά προβλήματα

Με τη συνδρομή της Εθνικής ο Γενικός Δείκτης ”μάζεψε” μέρος των ημερήσιων απωλειών σε μια πτωτική συνεδρίαση που όχι μόνο τον απόμακρυνε από το στόχο των 5.000 μονάδων αλλά τον έριξε χαμηλότερα και από τις 4.800 μονάδες. Σχετικά ικανοποιητική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αλλά με σημαντικά λιγότερους πρωταγωνιστές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ξεκίνησε για την υπέρβαση των 5.000 μονάδων και έχασε και την ψυχολογική στήριξη των 4.800 το ΧΑ.

Πράγματι λίγες συνεδριάσεις πριν σημαντικό μέρος των επαγγελματιών του χώρου αναλωνόταν σε φιλολογία υπερβάσης του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων, όμως μόλις τα διεθνή χρηματιστήρια μπήκαν σε φάση διόρθωσης ο Γενικός Δείκτης έχασε και τις 4.800 μονάδες, διολισθαίνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αφενός το μπαράζ των αυξήσεων κεφαλαίου και αφετέρου η έλλειψη σημαντικής είδησης στις εταιρίες του FTSE 20 έχουν στερήσει στο Γ.Δ. τη δυνατότητα για κίνηση σε υψηλοτέρα επίπεδα και έτσι το όποιο ενδιαφέρον συνεχίζει να περιορίζεται σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Τεχνικά και αναφορικά με το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό το κλείσιμο υψηλότερα των 2.550 μονάδων όμως ενδοσυνεδριακά αυτό το όριο διασπάστηκε καθοδικά καθώς ο εν λόγω δείκτης έκανε χαμηλό ημέρας στις 2.542,08 μονάδες.

Έτσι παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2.565, 2.578-2.580 και 2.590-2.594 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2.550 μονάδες, 2.540 και 2.520 μονάδες.

Σχετικά διαφοροποιημένη συνεδρίαση με μικρή αύξηση των συναλλαγών στα παράγωγα όπου σημαντικό ρόλο μπορεί να έπαιξε το θετικό άνοιγμα της Wall Street με αποτέλεσμα τα ΣΜΕ του FT 20 σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη να καταγράψουν οριακά κέρδη (με τις τελευταίες πράξεις κοντά στα υψηλά ημέρας) μειώνοντας τις υποτιμήσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η σχετική μείωση της μικτής αξίας των συναλλαγών λόγω του τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο ΟΑΣΗΣ λίγο πριν τις 14.10 και έως τις 14.50.

Από τις μετοχές του FT 20 ασφαλώς η σχετική ανάκαμψη του Γ.Δ. από τα χαμηλά ημέρας οφείλεται στην Εθνική που έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη, σημαντικά κέρδη έστω και προς το τέλος της συνεδρίασης για τη Βιοχάλκο και για τον Τιτάνα, στο υψηλό ημέρας και με αξιοσημείωτα κέρδη η Τράπεζα Κύπρου, απλά θετικό πρόσημο για 3Ε, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΕΧ, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Cosmote και Αγροτικής.

Αντίθετα με πτώση άνω του 3% οι Eurobank (μετά την είδηση για επικείμενη ΑΜΚ) και ΟΤΕ (απέκοψε μέρισμα 0,55 ευρώ, κατέγραψε απώλειες 0,84 ευρώ), αξιοσημείωτες απωλειες για ΔΕΗ, Intralot και πτώση για ΤΤ, MPB, Πειραιώς, Εμπορική, Alpha και ΟΠΑΠ.

Ο Γ.Δ. για μια ακόμη συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε έως τις 4.764,87 μονάδες, σταδιακά αντέδρασε έως τις 4.799,06 και τελικά έκλεισε στις 4.788,66 με πτώση 0,55%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 402 εκατ. εκ των οποίων τα 102,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 106 ανοδικές μετοχές, έναντι 156 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 9,74%.

Τέλος αναφορικά με τους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές που ήταν σαφώς λιγότεροι από προηγούμενες συνεδριάσεις ξεχώρισαν Μινέρβα, Βογιατζόγλου, Κυριακούλης, Δρομέας, Space, Γενική Εμπορίου, ΑΤΤΙΚΑΤ, Fintexport, Λούλης, ΙΝΤΕΡΤΕΚ, Interfish, Lamda Development και ΣΕΛΟΝΤΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v