Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικρατέστερη η ”πλάγια” κίνηση

Με τη μεταβλητότητα και την επιφύλαξη να είναι παρούσες στις περισσότερες διεθνείς αγορές, η Σοφοκλέους δεν μπορεί να ελπίζει σε ιδιαίτερα σημαντικές ανοδικές κινήσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι το σενάριο της πλάγιας κίνησης δείχνει επικρατέστερο, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση καλούνται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον στο ταμπλό.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εκνευρισμός, μεταβλητότητα και ευάλωτη ψυχολογία φαίνεται να είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στην παρούσα φάση στις διεθνείς αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street ο Dow Jones ξεκίνησε με αξιοσημείωτα κέρδη, γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε μετά το μέσον της συνεδρίασης με κέρδη υψηλότερα των 100 μονάδων, για να κλείσει τελικά στο ”κόκκινο” και οριακά χαμηλότερα, ενώ χαμηλότερα σήμερα το πρωί με οριακές απώλειες έκλεισαν και τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι διεθνείς αγορές εξελίσσονται σε θερμοκήπιο μεταβλητότητας, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί όσο τα macro διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στη μεγάλη αγορά που βρίσκεται στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά και βέβαια εδώ ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι σήμερα αναμένονται τα στοιχεία των νέων κατοικιών για τον μήνα Μάιο.

Με δεδομένη την τουλάχιστον φαινομενική αδυναμία που επιδεικνύουν οι περισσότεροι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι, εάν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακά θετική εξέλιξη, επικρατέστερο και θετικότερο σενάριο θεωρείται αυτό της πλάγιας κίνησης σε μια Σοφοκλέους που ξεκίνησε να υπερβεί τις 5.000 μονάδες και τώρα βρίσκεται να συζητά αν θα μπορέσει να κρατηθεί υψηλότερα των 4.800 μονάδων.

Βάσει αυτών, μεσαία και κυρίως μικρότερη κεφαλαιοποίηση δείχνουν ”υποχρεωμένες” να συνεχίσουν να χαρίζουν συγκινήσεις στο ”έξυπνο χρήμα” που έχει αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE 20 όλα κρίνονται στις 2.500 μονάδες, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει κινήσεις stop loss από όσους διατηρούν long θέσεις, με τις ενδιάμεσες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2.538 και 2.520 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις στις 2.578-80, 2.590-95 και 2.605 μονάδες.

Περίπου ίδια τεχνική εικόνα και για τον Γενικό Δείκτη, που καλείται να μη δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 4.800 μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο αναμένεται να βάλει σε δοκιμασία εκτός από την ψυχολογία των εμπλεκομένων και τις επόμενες στηρίξεις στις 4.796, 4.781 και 4.755 μονάδες.

Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, οποιοδήποτε κλείσιμο χαμηλότερα των 4.935 μονάδων μόνο ως κίνηση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί.

Τέλος, όσον αφορά στις αποκοπές μερισμάτων, ασφαλώς σήμερα ξεχωρίζει αυτή του ΟΤΕ (0,55 ευρώ), που αν μη τι άλλο αναμένεται να επιφέρει σχετικές ”δυσκολίες” στη μετοχή του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v