Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Eurobank και η ζούγκλα των τραπεζών!

Παγκοσμίως, το τραπεζικό σύστημα μοιάζει αρκετά με ζούγκλα. Σε κάθε γωνιά τα πιο δυνατά ζώα ”τρώνε” τα αδύναμα. Στην περίπτωση της Eurobank, ο βασικός μέτοχος δείχνει τη δύναμή του στηρίζοντας την αύξηση του 1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η τράπεζα. Αλίμονο στους αδυνάτους.

Η Eurobank και η ζούγκλα των τραπεζών!
Στη ζούγκλα για να επιβιώσεις χρειάζεται να έχεις μεγάλα δόντια και να τρέχεις γρήγορα.

Στην ελληνική τραπεζική ”ζούγκλα”, η Eurobank φαίνεται να διαθέτει και τα δύο χαρακτηριστικά.

Και κεφάλαια φαίνεται να διαθέτει όταν τα χρειάζεται για να κάνει εξαγορές και ”τρέχει” αρκετά γρήγορα υπό την έννοια ότι τα έσοδα και τα κέρδη της παρουσιάζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι αποτυπώνονται εν μέρει στη συγκριτικά ακριβότερη αποτίμησή της, πρέπει να πιστωθούν στο μάνατζμεντ, η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης της είναι έργο των μετόχων, όπου δεσπόζει η EFG Group του ομίλου Λάτση.

Η EFG Group, η οποία ελέγχει το 41,2%, θα καταβάλει κοντά στα 495 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει τη συμμετοχή της αμετάβλητη στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank μετά την αύξηση, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό ακόμη και στη σημερινή εποχή της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Και ασφαλώς θα βάλει τα λεφτά γιατί περιμένει να βγάλει πολύ περισσότερα στο μέλλον από την κεφαλαιακή ισχυροποίηση της Eurobank και τη μεγέθυνσή της σε γεωγραφικές περιοχές υψηλής δυνητικής ανάπτυξης, που συγκινούν την κοινότητα τόσο των θεσμικών όσο και των στρατηγικών επενδυτών ανά τον κόσμο και την Ευρώπη ειδικότερα.

Θα κάνει δηλαδή εκείνο που έκαναν πέρυσι όλοι όσοι πίστεψαν στις προοπτικές τις οποίες διάνοιγε η εξαγορά της Finansbank για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, συμμετέχοντας στην αύξηση των 3,2 δισ. ευρώ και πλέον.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής από τα 27-28 ευρώ στα 42 ευρώ περίπου έναν χρόνο αργότερα το αποδεικνύει.

Σε μια εποχή όπου οι μισές περίπου ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούνται στόχοι εξαγοράς από τις άλλες μισές, με τον μετοχικό ακτιβισμό να βρίσκεται σε έξαρση, όπως έδειξε η περίπτωση της ολλανδικής τράπεζας ΑΒΝ Αmro, η ύπαρξη βασικών μετόχων με βαθιές τσέπες και γνώση του ”αθλήματος” αποτελεί πλεονέκτημα.

Άλλωστε, κανένας με σώας τας φρένας δεν πρόκειται να επιχειρήσει κίνηση επιθετικής εξαγοράς σε τραπεζικό ίδρυμα που ελέγχεται από βασικό μέτοχο χωρίς τη συγκατάθεση του τελευταίου.

Αντίθετα, είναι πιο εύκολο να επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο σε τράπεζες όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά μετοχών.

Σ΄ αυτό το τοπίο όπου οι εξαγορές θεωρούνται βάλσαμο αφενός για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και αφετέρου για τη γιγάντωση μιας τράπεζας που θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος άμυνας απέναντι στους επιδρομείς, οι ισχυροί έχουν το πάνω χέρι.

Γι’ αυτό άλλωστε επιβάλλουν τον νόμο τους, που είναι ίδιος ουσιαστικά με τον νόμο των ζώων στη ζούγκλα.

To μόνο άγνωστο είναι το τάιμινγκ που οι ισχυροί θα επιλέξουν να κινηθούν προς τον στόχο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v