Πίσω έχει η αχλάδα των 7,3 δισ. ευρώ την ουρά της

Αρκετές εισηγμένες και μη εταιρίες φιλοδοξούν να αντλήσουν το ποσό των 7,3 δισ. ευρώ από την αγορά μέσα στο επόμενο δίμηνο. Είναι ένα σημαντικό στοίχημα το οποίο όμως προκαλεί εύλογο προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα έχει στην πορεία της Σοφοκλέους το επόμενο διάστημα. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Το ίδιο και η ρευστότητα.

Πίσω έχει η αχλάδα των 7,3 δισ. ευρώ την ουρά της
Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από ξένα θεσμικά κεφάλαια φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ περίπου από το 2005 μέχρι σήμερα, δηλαδή τα 2,5 τελευταία χρόνια.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, ιδιωτικές εταιρίες φιλοδοξούν να αντλήσουν λίγο πάνω από 7,3 δισ. ευρώ από τη Σοφοκλέους.

Η Marfin Investment Group (MIG) επιθυμεί να ”σηκώσει” φρέσκα κεφάλαια ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Η Eurobank ανακοίνωσε προχθές ότι θέλει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο όμιλος Alapis θέλει 800 εκατ. ευρώ περίπου και η Aegean Airlines που εισέρχεται για πρώτη φορά στη Σοφοκλέους θέλει 140 εκατ. ευρώ.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, είτε το κοιτάξει κανείς ως απόλυτο νούμερο είτε σε σχέση με τις καθαρές εισροές για την αγορά ελληνικών μετοχών από ξένους θεσμικούς στη Σοφοκλέους τα δύο τελευταία χρόνια.

Θα γίνει μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει το 10% του ΟΤΕ ή το 15% με 25% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν παράδοξο να μην υπάρχει προβληματισμός για τη συμπεριφορά της Σοφοκλέους κατά το διάστημα που οι αντλήσεις κεφαλαίων θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η περσινή εμπειρία από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που όμως συνέπεσε με μια δύσκολη συγκυρία στις χρηματιστηριακές αγορές, δύσκολα διαγράφεται.

Όμως δεν μπορεί να μην επισημανθούν ορισμένα πράγματα που αμβλύνουν ως έναν βαθμό το πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα 7,3 δισ. ευρώ περίπου θα προέλθει από το εξωτερικό.

Όμως, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εξωτερικού θα καλυφθεί είτε από στρατηγικούς επενδυτές, όπως η EFG Group στη Eurobank και η Dubai Investment στην περίπτωση της MIG, είτε από μεγάλα funds του εξωτερικού που θα επενδύσουν για πρώτη φορά σε εταιρία (MIG) η οποία είναι εισηγμένη στο Χ.Α.

Παρ’ όλα αυτά ένα άλλο σημαντικό κομμάτι θα αντληθεί είτε από χαρτοφυλάκια του εσωτερικού είτε από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις θα ήταν οξύμωρο να μην υπάρξουν ρευστοποιήσεις, είτε πρόκειται για μετοχές εταιριών που προβαίνουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε άλλων, παρά τις σωστές διαπιστώσεις ότι υπάρχει μεγάλη πλεονάζουσα ρευστότητα, ιδίως εκτός συνόρων.

Η άντληση της απαιτούμενης ρευστότητας θα γίνει με τη συμμόρφωση με τους ειδικότερους επενδυτικούς κανόνες κάθε ξένου fund (π.χ. να μην ξεπεραστούν τα όρια για τοποθετήσεις στην Ελλάδα ή στον κλάδο κ.λπ.)

Επομένως, οι αυξήσεις θα βάλουν κάποια εμπόδια στην άνοδο της Σοφοκλέους το επόμενο διάστημα και κυρίως μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αύξηση-μαμούθ των 5,2 δισ. ευρώ από την MIG.

Αν όμως δεν υπάρξει αλλαγή στην ανοδική τάση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών και η MIG ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξησή της, τα δεδομένα για τη Σοφοκλέους θα αλλάξουν πιθανόν προς το καλύτερο.

Ο λόγος είναι απλός. Πρώτον, το μεγαλύτερο ποσό από τα 7,3 δισ. ευρώ θα έχει φύγει από τη μέση. Δεύτερον, θα δημιουργηθούν προσδοκίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός Ελλάδος, αφού ένα μέρος των κεφαλαίων της MIG συν τον δανεισμό αναμένεται να κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά.

Επιπλέον, η τυχόν καλή συμπεριφορά της μετοχής της MIG στη Σοφοκλέους θα δημιουργήσει προσδοκίες για κέρδη και στους μετόχους των άλλων εταιριών που σηκώνουν κεφάλαια, διευκολύνοντας την όλη διαδικασία.

Αν μάλιστα εξετάσει κανείς το θέμα της άντλησης πιο μεσοπρόθεσμα, τότε θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον στην περίπτωση της Eurobank, όπου το μάνατζμεντ έχει δώσει σημεία γραφής, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί περαιτέρω η αξία της περιουσίας των μετόχων της.

Ακόμη κι αν το συνολικό ποσό αυξηθεί στην περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει να προχωρήσει σε placement μετοχών του ΟΤΕ ή του Τ.Τ., τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν καλύτερα από το αναμενόμενο, ιδίως στην περίπτωση του Τ.Τ., καθώς θα συνεκτιμηθεί η συμβολή της τοποθέτησης στον απογαλακτισμό του από το Δημόσιο.

Αν λοιπόν οι διεθνείς αγορές δεν αλλάξουν ρότα, η άντληση ενός τόσο μεγάλου ποσού από τη Σοφοκλέους θα φέρει μεν κάποιες ρευστοποιήσεις και πιθανόν ταλαιπωρία βραχυπρόθεσμα, αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη θέλει τη διάρκεια της ταλαιπωρίας να είναι μικρότερη της αναμενομένης και τα μεσοπρόθεσμα οφέλη από τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των εταιριών ορατά.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v