Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις ανοδικού διαλείμματος στο ΧΑ

Το χθεσινό ανοδικό κλείσιμο της Wall Street και η σημερινή άνοδος των ασιατικών χρηματιστηρίων, δημιουργούν προϋποθέσεις τουλάχιστον ανοδικού διαλείμματος για ευρωπαϊκές αγορές και Σοφοκλέους. Μείζονος σημασίας η σημερινή συνεδρίαση της FED.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το θετικό χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street δημιουργεί σχετικές προϋποθέσεις ανοδικής ανάσας δροσιάς για τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα από το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηρίων, αλλά και από τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να αντιδράσει θετικά και η Σοφοκλέους, της οποίας ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά, καταγράφοντας αθροιστικές απώλειες 3,13%.

Βέβαια ζητούμενο είναι το ποιοι από τους δεικτοβαρείς τίτλους θα αναλάβουν να στείλουν τον δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς ο μεν ΟΤΕ έχει ”σε εκκρεμότητα” το πιθανολογούμενο σημερινό placement, η δε Eurobank έχει ιδιαίτερα ”τραυματισμένη” εικόνα, μετά την ανακοίνωση για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Μοιραία, λοιπόν, το μεγαλύτερο βάρος από τον τραπεζικό κλάδο πέφτει στον τίτλο της Εθνικής και κατά δεύτερο λόγο σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Ασυγκρίτως καλύτερη παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που μέχρι και χθες τουλάχιστον έδειξαν διαθέσεις αυτόνομης κίνησης, έστω και αν οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE 20, του οποίου η εικόνα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, θα πρέπει άμεσα να επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 2.550 και ακόμα καλύτερα των 2.563 μονάδων, ενώ αντίθετα σε περίπτωση υποχώρησης κάτω από τις 2.516 μονάδες, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να μπει σε δοκιμασία η ζώνη στήριξης 2.497-87 μονάδων.

Περίπου ίδια εικόνα και για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος μπορεί να κρατήθηκε υψηλότερα των 4.750 μονάδων, όμως θα ήθελε σχετικά σύντομα κλείσιμο πάνω από τις 4.807-15 μονάδες προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντιστροφής του κλίματος, το οποίο θα αναστραφεί οριστικά μόνο αν ο Δείκτης επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 4.935 μονάδων.

Τέλος, όλα τα βλέμματα των αγορών σήμερα αναμένεται να είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της FED, η οποία στις 21:15 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινώσει τα αμερικανικά επιτόκια και παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις και διαφοροποιήσεις, σαφώς ιδιαίτερη σημασία θα έχει η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v