Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Με καθυστέρηση μεν, αιφνιδιαστικά δε, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να προχωρήσει τις μετοχοποιήσεις. Αν ο τρόπος που επιλέχθηκε είναι ο σωστός θα φανεί στη συνέχεια, γιατί υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να υλοποιηθούν τα ίδια σχέδια.

OTE: Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρηματολογούσαν εδώ και καιρό ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι οι ίδιοι εργάζονται πυρετωδώς για να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο.

Όμως η εντύπωση που υπήρχε στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ήταν τελείως διαφορετική.

Η κυβέρνηση ή τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της έδειχνε να έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων και να έχει περιέλθει σε κατάσταση απραξίας, περιμένοντας πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Τίποτα δεν συμβόλιζε περισσότερο τη φάση απραξίας από τη μη προώθηση των μετοχοποιήσεων του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.).

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μετοχοποιήσεις με πρώτη αυτή του ΟΤΕ θα μπορούσε να αλλάξει σταδιακά την εντύπωση ότι δεν παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες επειδή φοβάται τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Είναι μια απόφαση που πιθανόν να μην είχε ληφθεί αν δεν υπήρχαν το θέμα μιας πιθανής διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών το επόμενο διάστημα και, το κυριότερο, η προγραμματισμένη άντληση κεφαλαίων ύψους 7,3 δισ. ευρώ περίπου από αρκετές ελληνικές εταιρίες το επόμενο διάστημα.

Oι δυσκολίες που αντιμετώπισε η πώληση του 7% περίπου της France Telecom από τη γαλλική κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες χτύπησε επίσης καμπανάκι στους συμβούλους της κυβέρνησης, έστω κι αν συνέπεσε με δύσκολες μέρες στις αγορές μετοχών.

Όλοι αυτοί οι λόγοι συνέβαλαν στη λήψη μιας απόφασης.

Είναι σαφές ότι το τάιμινγκ της μετοχοποίησης του ΟΤΕ δεν είναι τόσο καλό όσο πριν από λίγο καιρό που η Σοφοκλέους βρισκόταν στο φόρτε της. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες δυνητικών εσόδων για τον κρατικό κορβανά, όμως πολλοί, ως γνωστόν, οι μετά Χριστόν προφήτες.

Ακόμη και η μέρα που ξεκινά ουσιαστικά το placement χαρακτηρίζεται οριακή, αφού η Παρασκευή δεν θεωρείται ιδανική για κάτι τέτοιο και αποφεύγεται.

Υπάρχει όμως ένα άλλο ζήτημα που φέρνει στην επιφάνεια η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επανεκκινήσει το θέμα των μετοχοποιήσεων. Ο τρόπος που υιοθετεί για να πραγματοποιήσει μια μετοχοποίηση ακόμη μία φορά.

Αναφερόμαστε στη μέθοδο της πώλησης μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book building) σε Έλληνες και ξένους, κυρίως, θεσμικούς. Eίναι μια μέθοδος που έχει αρκετά θετικά στοιχεία αλλά και ένα αρνητικό.

Στα θετικά της μεθόδου καταχωρίζεται η ταχύτητα στην εκτέλεση που επιτρέπει την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των συνθηκών αγοράς και η μικρότερη γραφειοκρατία. Είναι μια μέθοδος που αρέσει περισσότερο στους ξένους και λιγότερο στους Έλληνες τραπεζίτες και χρηματιστές.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημά της είναι ότι ουσιαστικά δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του ευρέος ελληνικού επενδυτικού κοινού στη διαδικασία της μετοχοποίησης, όπως π.χ. κάνει το secondary offering.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει μεγαλύτερη προτίμηση στη μέθοδο του βιβλίου επιταχυνόμενων προσφορών σε σχέση με την προκάτοχό της.

Το πολιτικό κόστος αναδεικνύεται ακόμη μια φορά ως σημαντικός παράγοντας. Αν ο Έλληνας μικρομέτοχος αγοράσει 100 μετοχές και η τιμή τους υποχωρήσει αργότερα το πιθανότερο είναι να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης που του τις πούλησε.

Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται τις πολιτικές επιπτώσεις από την υποχώρηση της μετοχής αν αυτές βρίσκονται στα χέρια των ξένων ή των Ελλήνων θεσμικών, γιατί οι τελευταίοι δεν αντιπροσωπεύουν πολλές ψήφους.

Επομένως, η καθυστερημένη μετοχοποίηση του ΟΤΕ φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμη θέμα, κοινώς τη μέθοδο των ιδιωτικοποιήσεων.

Για τους ρομαντικούς του αποκαλούμενου ”λαϊκού καπιταλισμού” και πολλούς από τους ντόπιους χρηματιστές και τραπεζίτες μια καλύτερη ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις διαφόρους μεθόδους μετοχοποίησης θα ήταν το ιδανικό.

Για τους ψυχρούς υπολογιστές των οικονομικών και πολιτικών ωφελειών η τωρινή μέθοδος είναι η καλύτερη. Οι ένορκοι δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v