Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ και μικρομεσαίοι στο επίκεντρο

Καταλυτική αποδείχθηκε η επιτυχία του placement για το 10,7% του ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου απέσπασε το 23% της συνολικής αξίας συναλλαγών στο ΧΑ (+6,54%). Ωστόσο, η συνεδρίαση που εξελίχθηκε εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος κατέδειξε για πολλοστή φορά την αδυναμία των περισσότερων blue chips και την δυσκολία υπέρβασης ακόμη και των 4.800 μονάδων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το 23% της συνολικής αξίας συναλλαγών στον ΟΤΕ (+6,54%), σε μια συνεδρίαση που εξελίχθηκε εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος και που κατέδειξε για πολλοστή φορά την αδυναμία των περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων και την δυσκολία υπέρβασης ακόμη και των 4.800 μονάδων.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 16:18 ο γενικός δείκτης κατέγραφε διπλό βυθό στα χαμηλά ημέρας και τα όποια τελικά κέρδη γράφτηκαν προς το τέλος και ακόμη περισσότερο από τις δημοπρασίες που έστειλαν κάποιους τίτλους του FTSE να κλείσουν στα υψηλά ημέρας όπως ΟΤΕ και Coca Cola.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση είχε πρωταγωνιστή τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο (μετά την είδηση υπερκάλυψης του placement του ΟΤΕ και μάλιστα στην υψηλότερη τιμή) ενώ αντίθετα, οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, ενώ ξεκίνησαν με σχετικά ανοδικές διαθέσεις, υποχώρησαν στη συνέχεια πλην του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σίγουρα οι περισσότεροι των εμπλεκομένων περιμένουν τη βραδινή ανακοίνωση της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια και κυρίως τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί, όμως αυτό για μια ακόμη συνεδρίαση δεν έδειξε να προβληματίζει ιδιαίτερα τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που και πάλι βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τεχνικά και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο υψηλότερα των 2.595 και ακόμα καλύτερα των 2.616 μονάδων για έξοδο από το διορθωτικό κανάλι. Οι ενδιάμεσε αντιστάσεις στις 2.563, 2.575, 2.581, 2.595 και οι στηρίξεις στις 2.547-40 και 2.525-22 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 6% ο ΟΤΕ, του 3% η Coca Cola, του 2% οι Cosmote και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνική Τεχνοδομική και Intralot, θετικό πρόσημο για Αγροτική, MPB, Motor Oil και αμετάβλητοι οι Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Eurobank.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο και ΔΕΗ και αρνητική μεταβολή για τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τις 4.804,22 μονάδες, έδειξε ότι στην παρούσα φάση, ακόμη και το όριο των 4.800 μονάδων το βλέπει δύσκολο, υποχώρηση και διπλός βυθός στην περιοχή των 4.788 μονάδων και τελικό κλείσιμο στις 4.797,27 με κέρδη 0,87% ενώ ο τζίρος έφτασε τα 390 εκατ. από τα οποία τα 50,4 ήταν πακέτα.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 156 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών και 15 τίτλοι με κέρδη από 6-19,35%.

Στα επιμέρους, νέο ιστορικό υψηλό για τον ΟΛΘ, ενώ από τους υπόλοιπους διακριθέντες, μεταξύ άλλων ξεχώρισαν ΕΛΒΕ, Πετρόπουλος, ΑΝΕΚ, Μινέρβα, Υγεία, ΕΒΖ, Μεσοχωρίτη, Ζήνων, Χατζηιωάννου, Βαράγκης, Ελφίκο, Rilken, Interfish, CPI, Creta Farm και Νάκας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v