Μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου των επενδυτών

Αρκετές εταιρίες αναβάλλουν τις εκδόσεις ομολόγων, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον υποχωρεί. Οι επενδυτές ζητούν από τις εταιρίες υψηλότερα premiums αλλά και περισσότερη ασφάλεια. Άλλωστε κορυφαία τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν τους επενδυτές, όπως ο πρόεδρος της HSBC, κ. Stephen Green, ο οποίος μέσω των ”FT” επισημαίνει ότι πρέπει ”να προσέχουν τα deals με ισχυρή μόχλευση”.

των Lina Saigol και Joanna Chung στο Λονδίνο και Richard Beales στη Νέα Υόρκη

Αρκετές εταιρίες αποσύρονται από τη χρηματοδότηση νέων deals και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλη μία ξεκάθαρη ένδειξη των επενδυτικών ανησυχιών ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού αλλά και η πορεία της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ θα πλήξουν και άλλους κλάδους, όπως αυτός της πίστης, και ταυτόχρονα θα αποτελέσουν τροχοπέδη για τον επιχειρηματικό δανεισμό.

Οι κινήσεις ”απόσυρσης” αρκετές. Η MISC, ο μεγαλύτερος όμιλος τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέβαλε την έκδοση ομολόγων αξίας 750 εκατ. δολαρίων. Μία ημέρα νωρίτερα η US Foodservice, η αμερικανική θυγατρική της Ahold, ανέβαλε, επίσης, την έκδοση ομολόγων αξίας 650 εκατ. δολαρίων. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Arcelor Finance, τονίζοντας ότι οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι οι κατάλληλες.

Οι εκδόσεις ομολόγων αποσύρθηκαν γιατί οι επενδυτές αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αγορές υπό τις προϋποθέσεις που έθεταν οι εταιρίες, απαιτώντας από αυτές υψηλότερα premiums αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο κ. Stephan Green, πρόεδρος της HSBC, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των επενδυτών, δηλώνοντας ότι ορισμένα deals και μάλιστα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να καταρρεύσουν λόγω υψηλής μόχλευσης.

Σε συνέντευξή του στους ”Financial Times” υπογράμμισε: ”Ανησυχώ για το επίπεδο της μόχλευσης σε κάποιες ιδιαίτερα ισχυρές συμφωνίες”, προσθέτοντας δε ότι ”κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι συμφωνίες αυτές να καταλήξουν σε… τραγωδία”.

Επίσης προειδοποίησε ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ισχυρές, καθώς οι συμφωνίες ”διαχέονται” σε αρκετούς τομείς του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος και ως εκ τούτου καθιστούν τη σωτηρία ακόμη πιο περίπλοκη. Ειδικά αυτή η δήλωσή του αποδεικνύει πόσο πολύ ανησυχούν για την όλη υπόθεση κορυφαία στελέχη μεγάλων τραπεζών.

Φυσικά η αναβολή των εκδόσεων ομολόγων που προαναφέρθηκαν αντικατοπτρίζει και τη μείωση της διάθεσης ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών, λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού παγκοσμίως, αλλά και τη νευρικότητα που έχει ”καταλάβει” τους πάντες, μετά την κατάρρευση των δύο hedge funds της Bear Stearns.

Αρκετοί επενδυτές επανεξετάζουν τα deals, κίνηση η οποία έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη δραστηριότητα των εταιριών private equity.

Οι επενδυτές αποφεύγουν deals τα οποία χαρακτηρίζονται -και είναι- επικίνδυνα, όπως για παράδειγμα τα επονομαζόμενα Pik notes (βάσει των οποίων ο δανειζόμενος ”αποπληρώνει” τους επενδυτές με ομόλογα και όχι με μετρητά).

Αν και η δευτερογενής αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας αγοράς δανεισμού, η δική της πορεία είναι αυτή που επανέφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v