Τις εκτιμήσεις της αναφορικά με την πορεία των αγορών κατά το α΄ τρίμηνο του 2025 δημοσίευσε σήμερα Τρίτη (14/1) η Τράπεζα της Πειραιώς στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο «Επενδυτική Στρατηγική».
Κάνοντας μια ανάλυση για τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι μεγάλες οικονομίες ανά τον κόσμο, η Πειραιώς προχωράει σε μια ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων και κάνει γνωστές παράλληλα τις προτιμήσεις της ως προς εκείνα των οποίων οι προοπτικές διαφαίνονται θετικές.
Εν κατακλείδι, η τράπεζα διαβλέπει θετικές προοπτικές στα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, κάτι που δεν ισχύει -σύμφωνα με την ανάλυση- για τις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Από την άλλη, αρνητικές εκτιμάει ότι θα είναι οι προοπτικές για τις μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Αναφορικά με τα εμπορεύματα, η Πειραιώς κρατάει ουδέτερη στάση για το πετρέλαιο και έχει αρνητική άποψη για τον χρυσό. Ενώ αναφορικά με τα νομίσματα, αναμένει ότι το ισχυρό μομέντουμ του αμερικανικού δολαρίου θα επεκταθεί και στους τρεις πρώτους μήνες του νεοεισερχόμενου έτους.
Σε αυτό που κάνει ιδιαίτερη μνεία η τράπεζα, είναι στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει περιβάλει τις οικονομίες και τις αγορές, ελέω της έλευσης της κυβέρνησης Τραμπ και των προεκλογικών εξαγγελιών του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για επιστροφή της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στην πολιτική της εφαρμογής εμπορικών δασμών. Και είναι αυτή η προοπτική που σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις, που περιτυλίγουν με ένα πέπλο ανασφάλειας και αβεβαιότητας την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.
Μετοχές ΗΠΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί την ήπια αρνητική άποψη για τις αμερικανικές μετοχές και ο κύριος λόγος γι αυτό είναι οι υψηλές τους αποτιμήσεις. Με ένα ξέφρενο ράλι μέσα στο 2025, οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ ένας αστερίσκος πρέπει να μπει και στο γεγονός ότι ο κύριος όγκος των κεφαλαίων συγκεντρώθηκε σε συγκεκριμένους τίτλους, σε αυτούς των τεχνολογικών εταιρειών και κυρίως σε αυτές που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Για την τράπεζα, οι κλάδοι που έχουν ενδιαφέρον είναι οι αμυντικοί (Υγείας, Κοινής Ωφέλειας) «καθώς παραμένουν προφυλαγμένοι από τυχόν απογοητεύσεις στην κερδοφορία, ενώ κυκλικοί κλάδοι (Τράπεζες, Ενέργεια) θα ευνοηθούν από τις εξαγγελίες μέτρων της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, από τους αμυντικούς κλάδους, συνεχίζουμε να προτιμούμε τις εταιρείες Κοινής Ωφέλειας (Utilities) καθώς συνδυάζουν υψηλή μερισματική απόδοση και χαμηλές αποτιμήσεις (P/E, P/BK, PEG ratio).
Ταυτόχρονα, η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια –data centers/AI, electric vehicles - καθιστά ελκυστικό τον κλάδο και αναμένουμε να ευνοηθεί αναπτυξιακά τα επόμενα χρόνια. O κλάδος της Υγείας συνδυάζει υψηλές εκτιμήσεις κερδοφορίας (33,43%) με χαμηλές αποτιμήσεις (P/E, PEG ratio, EV/Ebitda). Από τους Κυκλικούς κλάδους ξεχωρίζουμε τις Τράπεζες και την Ενέργεια. Πιο διεξοδικά, ο κλάδος της Ενέργειας έχει υψηλή μερισματική απόδοση (3,32%), χαμηλό P/E (14,16) καθώς και τη χαμηλότερη δανειακή επιβάρυνση (Debt/Equity). Ο Τραπεζικός Κλάδος προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση (2,82%) και ελκυστικές αποτιμήσεις όπως χαμηλό P/BK (1,39) και PEG ratio (0,46). Εστιάζοντας στις μερισματικές αποδόσεις διατηρούμε την προτίμηση μας για τους Dividend Aristocrats. Τέλος από τους κλάδους ανάπτυξης ξεχωρίζουμε τον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας».
Μετοχές Ευρωζώνης
Για τις μετοχές της Ευρωζώνης η τράπεζα υποβαθμίζει την άποψή της από ήπια αρνητική σε αρνητική κι αυτό κυρίως διότι οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας δεν αφήνουν περιθώρια για τυχόν ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών.
«Σε όρους αποτιμήσεων (P/E), η αγορά εξακολουθεί να εμφανίζεται αρκετά πιο φθηνή από την αμερικανική, καθώς επικρατεί η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της οικονομίας της ΕΖ εν μέσω δασμών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Το Ρ/Ε της ΕΖ ακολουθεί γενικά το Ρ/Ε του αμερικανικού δείκτη S&Ρ 500 καθώς εμφανίζει υψηλή συσχέτιση, ωστόσο για να κινηθεί ανοδικά απαιτείται βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Η νομισματική πολιτική έχει γίνει πιο υποστηρικτική από την ΕΚΤ και ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ1 έχει ανακάμψει, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη αύξηση του ρυθμού αυτού, αλλά και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας των μεγαλύτερων οικονομιών της (Γερμανία, Γαλλία), ώστε να στηριχθούν οι μετοχικές αποτιμήσεις.
Καθώς διατηρείται μεγάλη αβεβαιότητα για την δυναμική της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, διαλέγουμε ένα μείγμα αμυντικών κλάδων αλλά και κυκλικών με αποτιμήσεις οι οποίες να μπορούν να αντέξουν μια σχετικά περιορισμένη αρνητική έκπληξη».
Ομόλογα ΗΠΑ
Για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί την ήπια θετική της άποψη, καθώς όπως υποστηρίζει η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό τα υψηλά επιτόκια κι ενώ το δημοσιονομικό χρέος και έλλειμμα βαίνουν διαρκώς διογκούμενα.
«Αναγνωρίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα οι αποδόσεις ενδεχομένως να συνεχίσουν ελαφρώς ανοδικά, διατηρούμε την ήπια θετική μας στάση για τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, καθώς θεωρούμε ότι η διατήρηση υψηλών επιτοκίων θα στρέψει την προσοχή της αγοράς στον αντίκτυπο που θα έχουν στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ, οδηγώντας τελικά τις αποδόσεις χαμηλότερα. Παράγοντες κινδύνου για τη στρατηγική μας, αποτελούν μια απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού ή ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός στις ΗΠΑ, γεγονότα που θα διατηρούσαν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα», επισημαίνεται.
Για τα εταιρικά ομόλογα η τράπεζα διατηρεί επίσης την ίδια άποψη η οποία όμως σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα είναι ήπια αρνητική.
Ομόλογα Ευρωζώνης
Την ίδια άποψη (θετική) διατηρεί η τράπεζα και για κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει, «θεωρούμε, ότι το επιτόκιο ισορροπίας της Ευρωζώνης βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών, το επόμενο διάστημα η αγορά θα ανησυχήσει περισσότερο για την ανάπτυξη από ότι για τον πληθωρισμό, γεγονός που τελικά θα ωθήσει χαμηλότερα τις αποδόσεις στη λήξη των ομολόγων. Συμπερασματικά, παραμένουμε θετικοί στα ομόλογα Ευρωζώνης. Παράγοντες κινδύνου για την στρατηγική μας αποτελούν τα ευνοϊκά οφέλη που θα έχει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, μια απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού που θα καταστήσει πιο επιφυλακτική την ΕΚΤ και η απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών που αναμένεται να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς».
Αναφορικά με τα εταιρικά ομόλογα, η άποψη της τράπεζας είναι ίδια με τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα, δηλαδή ήπια αρνητική.