Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέσεις μάχης αγοραστές - πωλητές

Ανοικτό παραμένει και την προσεχή εβδομάδα το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου υψηλής μεταβλητότητας και διακυμάνσεων, ενώ ζητούμενο παραμένει η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς υψηλότερα των 3.500 μονάδων και προς τις 3.620, σε αυτή τη φάση. Ούτως ή άλλως, για όσο στην αγορά δεν προσεγγίζονται οι 3.750 μονάδων, οι όποιας μορφής και έκτασης αντιδράσεις θα είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το γεγονός ότι έκλεισε μια δύσκολη ως προς τον χειρισμό της σειρά παραγώγων και η αγορά διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 3.568 μονάδες είναι ένα στοιχείο χρήσιμο για την εξίσου δύσκολη συνέχεια.

Η μεταβλητότητα ήταν και θα παραμείνει ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό και των επόμενων συνεδριάσεων, εάν συνεκτιμηθεί πως το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκε σε μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα σε περισσότερες από 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο στη χθεσινή συνεδρίαση, σε σύνολο συναλλαγών 401 εκατ. ευρώ τα περίπου 110 αφορούσαν στις μετοχές της Εθνικής, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, που επιβεβαιώνει την ενεργότατη δράση ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Η επόμενη εβδομάδα, λόγω δικαιώματος Εθνικής και πιθανών επιπτώσεων, προμηνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου υψηλής μεταβλητότητας και διακυμάνσεων με ζητούμενη την δημιουργία ενός σημείου αναφοράς υψηλότερα των 3.500 μονάδων και προς τις 3.620 μονάδες, σε αυτή τη φάση.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα επιβαρυνθεί σημαντικά, στην Σοφοκλέους θα συνεχιστεί η προσπάθεια σταθεροποίησης βασικών δεικτών και μετοχών, καθότι πλησιάζει και το τέλος εξαμήνου.

Ούτως ή άλλως, για όσο στην αγορά δεν προσεγγίζεται (πόσο μάλλον δεν διασπάται) η περιοχή των 3.750 μονάδων, οι όποιας μορφής και έκτασης αντιδράσεις θα είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα.

Αυτό σημαίνει πως στην αγορά ελλοχεύουν κίνδυνοι, ακόμη και σε συνεδριάσεις με ανοδική προδιάθεση, καθότι αυτή την περίοδο παραμένουν ”εγκλωβισμένοι” με ακριβότερη τιμή κτήσης, αρκετοί παράγοντες, διαχειριστές και χρηματιστές που θεωρούν τις όποιες ανοδικές αντιδράσεις, περισσότερο ως ευκαιρία να κλείσουν θέσεις με ει δυνατόν μικρότερη ζημιά και λιγότερο για να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους εν όψει ενός επόμενου σταθερότερου ανοδικού κύκλου.

Η ουσία είναι πως ένας επόμενος, μεγαλύτερης διάρκειας, ανοδικός κύκλος, δεν σηματοδοτείται από τις υπάρχουσες τεχνικές ή και άλλες ενδείξεις, συντηρώντας σε υψηλό επίπεδο τον βαθμό επικινδυνότητας της αγοράς μας.

Η μεγάλη μάχη θα γίνει στα επίπεδα όπου κινούνται οι κινητοί μέσοι των 200 ημερών, λίγο πάνω δηλαδή από τις 3.700 μονάδες, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι αγοραστές δεν έχουν ακόμα τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και θα χρειαστούν χρόνο και αρκετή... μεταβλητότητα προκειμένου να αποθερμάνουν το μεσοπρόθεσμο ισχυρό πτωτικό momentum ενώ από την άλλη πλευρά θα χρειαστούν ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον το οποίο ανησυχεί για τις εξελίξεις στα επιτόκια.

Υπό αυτές τις συνθήκες η προσέγγιση των 3.700 μονάδων αποτελεί σημείο αναθεώρησης της επενδυτική τακτικής καθώς εκεί θα κριθεί η επιστροφή η όχι στις 4.000 μονάδες, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο το βέβαιο είναι ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα η Credit Agricole δύσκολα θα αποκτήσει την Εμπορική Τράπεζα αφού η χρηματιστηριακή τιμή απέχει πλέον σημαντικά από το τίμημα που προσφέρουν οι Γάλλοι, η Τρ. Πειραιώς παραδέχθηκε την συμμετοχή της στο μ.κ. της Τρ. Κύπρου ενώ η Εθνική Τράπεζα θέτει σαν στόχο να βρίσκεται τα επόμενα τρία χρόνια στις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης μετά την επιθετική της επέκταση στις χώρες της Ν.Α Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά η Marfin αποτελεί πλέον έναν υπολογίσιμο πόλο που μπορεί να κάνει την έκπληξη, η Alpha και η Eurobank αποκτούν μικρές μεν αλλά σημαντικές τράπεζες στην περιοχή των Βαλκανίων ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φαίνεται να μην καταλαβαίνει από πιέσεις και πτώση καταγράφοντας συνεχώς νέα υψηλά, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γ.Δ. ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.568 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,11%, ο FT 20 κέρδισε 2,44%, ενώ ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 2,42%. Πτώση 2,18% για τον Small Cap 80 και κέρδη 2,2% για τον FTSE 140.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 4,31%, οι τηλεπικοινωνίες κατά 0,72%, ενώ πτώση 4,28% σημείωσε ο δείκτης Τεχνολογίας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ξυλεμπορία (προνομιούχες 27,7%), Τηλέτυπος (15,3%), ΑΚΤΙΒ (13%), Εμπορική (12,2%), Ξυλεμπορία (11,7%), Λάμψα (11%), Περσέας (10,6%), Καραμολέγκος (10,6%), Εβροφάρμα (9,4%) και Ευρωπαικές Συμμετοχές (9,3%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΒΙΣ (22,7%), Εμπορικός Δεσμός (προνομιούχες – 21,2%), Τρία Αλφα (προνομιούχες – 18,8%), Πετζετάκις (προνομιούχες - 16,7%), ΕΒΙΚ (12,5%), Eurobrokers (11,9%), Ιλυδα (11,9%), Εκτέρ (11,2%), Μοτοδυναμική (10,3%) και Μινέρβα (10,2%).

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v