Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα δει τις 3.622 μονάδες η Σοφοκλέους;

Η παρατεταμένη πίεση τιμών που βίωσε η Σοφοκλέους περισσότερο από ένα μήνα και η σχετική καλυτέρευση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος έδωσαν ακραία αντίδραση που -προς το παρόν τουλάχιστον- χαρακτηρίζεται σαν τεχνικής φύσεως και μόνο. Εάν δεν υπάρξουν ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις, θεωρείται περίπου βέβαιη η κίνηση προς τις 3.622 μονάδες. Στο +9,5% τα κέρδη για Εθνική - Πειραιώς.

του A. Aναγνωστόπουλου

Η παρατεταμένη πίεση τιμών που βίωσε η Σοφοκλέους περισσότερο από ένα μήνα και η σχετική καλυτέρευση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος έδωσαν ακραία αντίδραση που προς το παρόν τουλάχιστον χαρακτηρίζεται σαν τεχνικής φύσεως και μόνο.

Ήταν μια ”καταπράσινη” συνεδρίαση με το σύνολο σχεδόν των τίτλων να καταγράφουν αξιοσημείωτα έως ακραία ημερήσια κέρδη (ενδοσυνεδριακά και προς στιγμήν, μόνο ο τίτλος της Hyatt εκινήτο με αρνητικό πρόσημο) έστω και αν οι υπερβολές που παρατηρήθηκαν και οι οποίες υπό προϋποθέσεις ήταν αναμενόμενες, θα βάλουν σε πειρασμό κάποιους θαρραλέους που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά, να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, ίσως και προς το τέλος της αυριανής συνεδρίασης.

Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν το σημερινό ανοδικό gap είναι gap εκκίνησης ή gap εκτόνωσης, όμως εάν δεν υπάρξουν ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις, θεωρείται περίπου βέβαιη η κίνηση προς τις 3.622 μονάδες, προκειμένου να κλείσει ένα σημαντικό τεχνικό χάσμα το οποίο έχει δημιουργηθεί από τις 5/6.

Η σημερινή συνεδρίαση, σε καμία περίπτωση δεν ήρε την επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των επαγγελματιών του χώρου, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θα προτιμούσαν μια σταδιακή ανάκαμψη και όχι μια ”εκβιαστική” ανοδική κίνηση που ανάγκασε τους σημερινούς αγοραστές να κυνηγούν τις περισσότερες μετοχές, 4 και 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα του προηγούμενου κλεισίματος, έστω και εάν αυτό θεωρείται περίπου λογική αντίδραση πεπιεσμένου ελατηρίου.

Την ίδια ώρα στην αγορά παραγώγων, συνεχίστηκε η μετακύλιση θέσεων και μία ημέρα πριν τη λήξη των ΣΜΕ Ιουνίου τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνουν αδιόρατες υποτιμήσεις, ενώ ενδοσυνεδριακά και προς στιγμήν είχαν περάσει και σε premium.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap και έκλεισε ακριβώς στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.551,60 μονάδες με κέρδη 5,10%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 300 εκατομμύρια από τα οποία τα 31,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, πλην της Coca Cola η οποία έκλεισε αμετάβλητη, όλοι οι άλλοι με μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη, ενώ αξίζει να αναφερθούν τα ημερήσια κέρδη των Εθνικής, Πειραιώς (πέρασαν το 9%), ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 8% κατέγραψαν Ιντρακόμ και Ελληνική Τεχνοδομική.

Έστω εάν χρειάζεται συνέπεια και διάρκεια για να πείσει, η σημερινή τελική εικόνα ασφαλώς και χρίζει αναφοράς, με 285 ανοδικές μετοχές έναντι 19 πτωτικών ενώ 20 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 14-19,89%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, ασφαλώς και χρειάζεται υποσημείωση η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε τραπεζικούς τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης ενώ από το υπόλοιπο μέρος του ταμπλώ θα χρειαστούν αρκετές ακόμη συνεδριάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες μετοχές ακολούθησαν απλά το γενικότερα θετικό κλίμα και ποιες είναι αυτές που έχουν ουσιαστικούς λόγους να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Συμπερασματικά, οι δυο επόμενες συνεδριάσεις θα είναι απόλυτα ενδεικτικές τόσο για το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας, όσο και για το άνοιγμα της επόμενης, όπου και η Σοφοκλέους θα είναι απαλλαγμένη από το ”άγχος” των παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v