Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέμμα σε Εθνική, Εμπορική με φόντο... νεύρα

Ημέρα αποκοπής του δικαιώματος της Εθνικής, με τις εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής να επισπεύδονται. Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια παραμένει ιδιαίτερα νευρικό, ενώ στη Σοφοκλέους η πορεία ορισμένων μετοχών εμφανίζεται συγκριτικά καλύτερη από αυτήν της πλειονότητας. Σε αυτές τις... εξαιρέσεις συγκεντρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση Εθνικής και ημέρες Εμπορικής για τη Σοφοκλέους.

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης με την πορεία των αναδυόμενων αγορών της περιοχής και λιγότερο με τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές.

Επειδή η συγκεκριμένη διαπίστωση αφορά στην πορεία της αγοράς για μεγάλη χρονική περίοδο, φαίνεται πως θα πρέπει να εξοικειωθούμε με αυτή την σχέση και τις επιπτώσεις της.

Η μετοχή της Εθνικής θα ”ανοίξει” σήμερα από τα 27,04 ευρώ, ενώ για τις λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας και τα ”ψιλά γράμματα” του δικαιώματος εκτενής αναφορά γίνεται στο σχετικό θέμα.

Η κίνηση όμως των ημερών ήρθε από τη γαλλική πλευρά, με τα όσα ακολούθησαν χρηματιστηριακά χθες για τη μετοχή της Εμπορικής και τις χρηματιστηριακές να εκτιμούν (δες σχετικό θέμα) πως δύσκολα θα δοθεί υψηλότερη προσφορά από άλλον ενδιαφερόμενο.

Μάλιστα, η EFG Eurobank εκτιμά πως ο γαλλικός όμιλος θα καταφέρει να φθάσει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής.

Κάτι ανάλογο εκτιμάται και από την πλευρά της Π&Κ, τη στιγμή που αρκετοί παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν πως μετά την προσφορά της C.A. επιταχύνονται οι εξελίξεις στον κλάδο.

Επιμέρους επιχειρηματικές ειδήσεις και κινήσεις θα μπορούσαν υπό φυσιολογικότερες χρηματιστηριακές συνθήκες να έχουν και βραχυπρόθεσμο αντίκρισμα στην αγορά.

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος στρατηγικός επενδυτής φέρεται να ελέγχει το 5,46% (δες σχετικό θέμα), η BC Partners συγκέντρωσε χθες το 70%-71% της Ηyatt, ενώ η Creta Farm προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου 5 εκατ. ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς μετοχές εταιριών όπως Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Υγεία, Mevaco, Ιασώ, Περσεύς, Τράπεζα Κύπρου, Ηλεκτρονική Αθηνών, Frigoglass, Σαράντης και ορισμένοι ακόμη τίτλοι κρατούν, και θα λέγαμε δικαιολογημένα, ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μέσα στη γενικότερη εικόνα και λογική απαξίωσης των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να προσεχθεί πως η πορεία και ο τρόπος διακύμανσης μιας ικανής ομάδας μετοχών είναι εμφανώς καλύτερη από των υπολοίπων.

Σε αυτές φαίνεται να επικεντρώνεται ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είτε γιατί συντρέχουν επιχειρηματικοί λόγοι είτε γιατί η ειδική διαπραγμάτευση γίνεται με εμφανώς πιο επαγγελματικό και αξιοπρεπή τρόπο απ’ ό,τι για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αρχικά καταγραφόταν οριακά θετική απόδοση, μετά τις 10:15 άρχισαν να ”γυρίζουν” σε αρνητικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v