Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η δημόσια προσφορά που κατέθεσε η Credit Agricole για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής, τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για είσοδο στη σερβική ασφαλιστική αγορά, οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν και η δυσοίωνη έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η δημόσια προσφορά που κατέθεσε η Credit Agricole για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής, τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για είσοδο στη σερβική ασφαλιστική αγορά, οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν και η δυσοίωνη έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον τύπο σήμερα Τετάρτη.

Εμπορική: Η δημόσια προσφορά που κατέθεσε χθες η γαλλική Credit Agricole για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής Τράπεζας είναι το κεντρικό θέμα των σημερινών δημοσιευμάτων. Η Credit Agricole προσφέρει 23,50 ευρώ ανά μετοχή της Εμπορικής. Την προσφορά του γαλλικού ομίλου, με βάση την οποία το 100% της Εμπορικής αποτιμάται σε 3,1 δισ. ευρώ, κρίνει θετική η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε τέσσερις εβδομάδες από σήμερα.

Σύμφωνα πάντως με την Ελευθεροτυπία, τουλάχιστον τέσσερις ελληνικές τράπεζες και δυο ξένες ετοιμάζονται να εισέλθουν στο ”χορό” της Εμπορικής, με τις δικές τους προσφορές. Επικαλούμενη κύκλους που κινούνται παραπλεύρως του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η Ελευθεροτυπία αναφέρει τα ονόματα της Πειραιώς, της Κύπρου και της Marfin.

Εθνική: Είσοδο στη σερβική ασφαλιστική αγορά, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της παρουσίας στης στο τοπικό τραπεζικό σύστημα, είτε οργανωτικά είτε μέσω της διεκδίκησης της Vojvodjanska Banka, δρομολογεί η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την Ημερησία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διαδικασία είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά οι επιτελείς του ελληνικού ομίλου αποφεύγουν να ”ανοίξουν τα χαρτιά τους”, όσον αφορά στο εάν η επεκτατική κίνηση θα εκδηλωθεί με ίδρυση θυγατρικής ασφαλιστικής εταιρείας ή με εξαγορά υφισταμένης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ερώτηση για την πώληση της Atlantic Bank στη Νέα Υόρκη από την Εθνική Τράπεζα υπέβαλλαν χθες προς τον υπουργό Οικονομίας πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση επισημαίνουν ότι το τίμημα πώλησης (400 εκατ. δολ.) θεωρείται πολύ χαμηλό και ερωτούν τον υπουργό με ποιο δικαίωμα η διοίκηση της Εθνικής εκποιεί δημόσια περιουσία και κατά ποιο τρόπο διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται οτι από σήμερα η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Alpha Bank: Με ραγδαίο ρυθμό αυξάνει τη διείσδυσή του στη ρουμανική τραπεζική αγορά ο όμιλος της Alpha Bank, που ήδη εντός των πρώτων μηνών του 2006 κατάφερε να υπερκεράσει μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, φθάνοντας στην 7η θέση της κατάταξης των 10 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, γράφει η Ημερησία.

ΑΛΤΕ: Το ενδεχόμενο κατάταξης της ΑΛΤΕ σε κατώτερη τάξη εργοληπτικού πτυχίου από την 7η που είναι σήμερα εξετάζεται σοβαρά από τον νέο στρατηγικό επενδυτή της εταιρείας κ. Θ. Παπαμανώλη, σύμφωνα με το Κέρδος

Ασφαλιστικό: Χρονοδιάγραμμα για το ”κλείσιμο” των εκκρεμοτήτων του ασφαλιστικού παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, εμμένει η ΕΕ στα διαρθρωτικά μέτρα και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα για την πορεία των δημοσίων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας.

Οικονομία: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΑΑ (από Α σήμερα) μετά το 2010 και αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις στη συνέχεια, προβλέπει ο οίκος Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Εισηγμένες: Σε 13 εργάσιμες ημέρες το αργότερο οφείλουν να έχουν πραγματοποιήσει τις γενικές συνελεύσεις τους για την παρελθούσα οικονομική χρήση οι 330 εισηγμένες εταιρείες στη Σοφοκλέους, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v