Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δισεπίλυτος γρίφος η Σοφοκλέους...

Σε δισεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται κάθε πρόβλεψη για την ερχόμενη εβδομάδα, όχι μόνο γιατί αυτή είναι μειωμένων συνεδριάσεων, αλλά διότι υπάρχουν και σημαντικές επικείμενες εξελίξεις που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο το έργο όλων όσων θα προσπαθήσουν να προβλέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση και να κινηθούν με κινήσεις trading. Οι λεπτομέρειες. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σε δισεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται κάθε πρόβλεψη για την ερχόμενη εβδομάδα, όχι μόνο γιατί αυτή είναι μειωμένων συνεδριάσεων, αλλά διότι υπάρχουν και σημαντικές επικείμενες εξελίξεις που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο το έργο όλων όσων θα προσπαθήσουν να προβλέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση και να κινηθούν με κινήσεις trading.

Ασφαλώς ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, όμως και αυτό δείχνει τόσο ευμετάβλητο, ούτως ώστε πλέον όλοι χαράσσουν την επενδυτική τους στρατηγική day by day.

Από εκεί και πέρα, η επικείμενη αποκοπή δικαιώματος στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αλλά και η λήξη των ΣΜΕ Ιουνίου επί δεικτών και μετοχών (οι ασυνήθιστα ανοιχτές υψηλές θέσεις στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν ότι κάποιοι κάτι περιμένουν), αποτελούν ακόμη κάποιους παράγοντες που κάνουν τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στη Σοφοκλέους έχει προηγηθεί ένα ”μίνι κράχ” τόσο σε ένταση όσο και σε ταχύτητα, το οποίο μπορεί να έχει δημιουργήσει πολλαπλές παρενέργειες στο χρηματιστηριακό χώρο γενικότερα, όμως ένα από τα αρχαιότερα χρηματιστηριακά αξιώματα αναφέρει ότι τα πολλά λεφτά βγαίνουν από το σωστό timing των αγορών.

Δυστυχώς, η σημαντική πίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί δεν πίεσε μόνο τις αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων, αλλά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων και έτσι θα χρειαστούν ακόμη πολλές πειστικές ανοδικές συνεδριάσεις προκειμένου να επανακάμψει η συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και η πεποίθηση πως η Σοφοκλέους δύσκολα θα ξαναδεί τα πρόσφατα χαμηλά.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, έστω και αν οι περισσότεροι δείκτες βρίσκονται σε υπερπουλημένες περιοχές, και δεν πρόκειται να αλλάξει εάν ο FTSE δεν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 23.030 μονάδων, καθώς κάθε κίνηση χαμηλότερα από εκεί πρέπει να θεωρείται απλή τεχνική αντίδραση.

Συμπερασματικά, η επόμενη εβδομάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μην πλήξουν οι εμπλεκόμενοι και ασφαλώς, το κλείσιμο των μεγάλων χρηματιστηρίων τη Δευτέρα αλλά και το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών την Τρίτη θα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Όπως σχολιάζει και στο εβδομαδιαίο report ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”μετά το 1987 και την κρίση της Μαύρης Δευτέρας οι αγορές έμαθαν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Παρά την εμφάνιση υπερβολών είτε στην άνοδο είτε στην πτώση οι αγορές έμαθαν να αυτοαμύνονται και να γίνονται ”φιλικές” με τους επιζώντες των κρίσεων.

Θεωρούμε λοιπόν έχουμε δει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της όχι και τόσο εξηγήσιμης για το βαθμό και την ταχύτητα της πτώσης και πλέον τα επίπεδα τιμών συνιστούν επενδυτικές ευκαιρίες πολλών ταχυτήτων είτε σε μεσοπρόθεσμο είτε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 3.529 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 4,42%, ο FT20 υποχώρησε κατά 3,36%, ο Mid 40 κατέγραψε απώλειες 6,32% και ο Small Cap πτώση ύψους 8,41%.

Ο κλάδος πρώτων υλών σημείωσε πτώση 11,19%, ο βιομηχανικός κλάδος υποχώρησε κατά 10,61%, ο κλάδος ασφαλειών κατέγραψε απώλειες 11,63% και ο τεχνολογικός κλάδος 10,88%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Περσέας (35,2%), Πέτρος Πετρόπουλος (16,4%), Ιπποτούρ (15,4%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (9,6%), Λανακάμ (8,5%), Τζιρακιάν (8,0%), Χατζηκρανιώτη (6,8%), Τασσόγλου (5,9%), Κλωνατέξ (προνομιούχες -5,4%) και Fanco (5,3%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι Kego (18,2%), Newsphone (18,1%), Flexopack (18,0%), Σελόντα (17,4%), Ιλυδα (17,2%), Lavipharm (16,4%), Μυτιληναίος (16,4%), Εδραση (16,3%), Πετζετάκις (16,3%) και Κέκροψ (16,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v