Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική εκτόνωση (υπό προϋποθέσεις)

Υπό κανονικές συνθήκες η τεχνικής μορφής αλλαγή φοράς των ξένων αγορών θα μπορούσε να συμβάλει στην επούλωση μερικών από τις πάμπολλες πληγές που έχουν ανοίξει τελευταία και στη Σοφοκλέους. Υπό προϋποθέσεις, η οριστικοποίηση και η αρχή της διαδικασίας ΑΜΚ της Εθνικής, οι ενδείξεις από την αγορά παραγώγων, η... ανάγκη για ανάσες και ρευστότητα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοδική εκτόνωση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ανακωχή των πωλητών όπως φάνηκε από αργά χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη και σήμερα από νωρίς το πρωί στην Ευρώπη έρχεται αναμφίβολα ως... μάννα για τη διαδικασία της ΑΜΚ της Εθνικής.

Μιας διαδικασίας που όπως φαίνεται από την τακτική συγκεκριμένων πανίσχυρων ξένων οίκων, ειδικά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, τους αφορά και τους ενδιαφέρει τα μέγιστα.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. έδωσε χθες το ”πράσινο φως” για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Μένει τώρα να αποσαφηνιστεί η ημερομηνία αποκοπής, η άμεση αντίδραση της μετοχής την μέρα κιόλας της αποκοπής και η στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι ενδιαφερόμενοι να μεγιστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στο ΜΚ του ομίλου.

Καθ’ όσον δεν γνωρίζουμε επακριβώς την έκταση των προβλημάτων και των... πληγών που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά, μια κατάσταση που σημειώνουμε συνεχώς ότι φθάνει μέχρι ψηλά, δεν είναι απόλυτα εφικτή η ακριβής προσέγγιση μιας διαφαινόμενης ανοδικής εκτόνωσης.

Υπό κανονικές συνθήκες (οι οποίες όμως δεν είμαστε σίγουροι ότι διαμορφώνονται σε αυτή τη φάση) βασικοί δείκτες και μετοχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη φορά των κυριότερων ξένων χρηματιστηρίων.

Τουλάχιστον προς τα ανώτερα όρια που ορίζονται με βάση την τεχνική προσέγγιση.

Το πώς ακριβώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά, όσον αφορά στα προβλήματά της, ενδέχεται να έχουμε μια πρόγευση μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Να προσεχθεί πως τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις, ξεκάθαρα και βίαια πτωτικές, το βαθύτερο μέρος της υποχώρησης διαμορφώνονταν στα πρώτα 15-25 λεπτά, οπότε και καταγράφονταν η ελάχιστη τιμή.

Ένα άλλο στοιχείο που τελεί υπό διερεύνηση αφορά στα όσα... παράδοξα, από πλευράς μεγεθών, σημειώνονται στην αγορά παραγώγων.

Τα ΣΜΕ Ιουνίου κλείνουν την επόμενη Παρασκευή, αλλά ο αριθμός των ανοικτών συμβολαίων στον FTSE 20 ξεπερνούσε χθες κάθε προηγούμενο.

Υψηλότατος παρέμενε και ο δανεισμός προς πώληση μετοχών, ενώ σημαντικό μέρος από τις χθεσινές συναλλαγές αφορούσε σε αυτής της μορφής τίτλους.

Πρακτικά στην αγορά έχει διαμορφωθεί μια υπερέκθεση ενός τμήματός της σε επίπεδα που υπό κανονικές συνθήκες θα δικαιολογούσαν μια βίαιη ανοδική αντίδραση.

Μένει όμως να διερευνηθεί το βάθος των προβλημάτων και η οικονομική δυνατότητα σημαντικών χρηματιστηριακών και επιχειρηματικών παραγόντων να συμμετάσχουν και να στηρίξουν ένα πιθανό ανοδικό εγχείρημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v