Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μακροβούτια” στη Σοφοκλέους

Βαθύ, μέχρι τις 3.377 μονάδες, ήταν το αρχικό χτύπημα των πωλητών. Πωλήσεις στην υποκείμενη αγορά, ενίσχυση των θέσεων ”πώλησης” στα Παράγωγα. Με Ρ/Ε ελάχιστα υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου βρίσκονται προς διαπραγμάτευση οι ελληνικές τράπεζες, σε μια δύσκολη για τις αγορές περίοδο, όπου αναζητείται η κοινή λογική, με βάση τα στοιχειώδη οικονομικά θεμελιώδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το αρχικό ”χτύπημα” των πωλητών είναι μέχρι στιγμής το βαθύτερο, καθώς έφερε το Γενικό Δείκτη μέχρι τα χαμηλά των 3.377 μονάδων, με σημαντική προσφορά και συναλλαγές περίπου 38-40 εκατ. ευρώ.

Πωλητές, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ήταν κυρίως δύο-τρία ταμεία, χρηματιστές και ορισμένοι βασικοί μέτοχοι.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως μεταξύ των πωλητών δεν φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να δραστηριοποιούνται περισσότερα από 2-4 επιθετικά-αντασφαλιστικά χαρτοφυλάκια, και μάλιστα περιορισμένων θέσεων και διαθεσίμων.

Μετά το αρχικό ”χτύπημα” στην αγορά, επιχειρήθηκε να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις, να γίνουν δυο-τρεις κινήσεις προς την κατεύθυνση της λογικής.

Έτσι, από το αρχικό χαμηλό των 28,26 ευρώ της Εθνικής, κυρίως ξένοι και κάποια τραπεζικά χαρτοφυλάκια εμφανίστηκαν αγοραστές, με τη μετοχή να αντιδρά προς τα 29,50 ευρώ.

Στη μετοχή της Alpha Bank συνέβη κάτι ανάλογο από τα 18,30 ευρώ, ενώ στη Eurobank οι απώλειες παρέμεναν σταθερά μεταξύ 2,5%-2,8% μέχρι τις 12:10.

Τεχνικά χειρότερη, και γι’ αυτό τον λόγο μάς προβληματίζει ιδιαίτερα, εμφανιζόταν η εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ με χαμηλό στα 15,40 ευρώ και λιγότερο της ΔΕΗ στα 18,20 ευρώ.

Η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέσω της οποίας προσφέρθηκαν σημαντικές ”ανάσες” τις προηγούμενες τρεις ημέρες, υποχωρούσε μέχρι τα 13,10 ευρώ για να αντιδράσει και αυτή προς τα 13,52 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις 12:15 οι μετοχές των Καραμολέγκου, Notos Com, Τεχνική Ολυμπιακή, Εγνατία Τράπεζα και Βογιατζόγλου (αλλά με μόλις 200 μετοχές) διαμορφώνονταν θετικά.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν το αυτονόητο, πως η έκταση και η ένταση της διόρθωσης ξεπερνούν το όριο της λογικής, με βάση τη στοιχειώδη οικονομική προσέγγιση.

Δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια βρίσκονται και πάλι σε διαπραγμάτευση με σημαντικά χαμηλότερη απόκλιση (discount), ενώ όσον αφορά την αποτίμηση, η γερμανική DKW (δες σχετικό θέμα) δίνει Ρ/Ε 10,4 για τις ελληνικές τράπεζες με βάση την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v