Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο έλεος... των margins

Περισσότερο στη σπουδή αρκετών χρηματιστηριακών να κλείσουν όσο όσο τους κωδικούς πελατών τους προκειμένου να καλυφθεί κατά το δυνατόν το περιθώριο ”μόχλευσης”-δανεισμού, αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την έκταση και σήμερα της υποχώρησης. Σε πλήρη αναντιστοιχία με την εικόνα που παρουσίαζαν μέχρι πριν από λίγο τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν έχει μέχρι στιγμής το ποθούμενο αποτέλεσμα η προσπάθεια σταθεροποίησης, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μετά τις 11:50 χαμηλότερα και των 3.500 μονάδων.

Με τηλεπικοινωνίες και δευτερευόντως τράπεζες να υποχωρούν κατά 1,6 και 0,3% αντίστοιχα, ο FTSE 20 διαμορφώθηκε σχετικά γρήγορα προς τις 1.885 μονάδες για να φτάσει την ώρα αυτή στις 1.864 μονάδες.

Περίπου στις 12:00-12:05, που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 0,8%, η εικόνα στα τρία κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν και σήμερα αισθητά καλύτερη. Μάλιστα αυτή την ώρα η Σοφοκλέους υποχωρεί κατά 2,20%.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώνονταν περίπου στο ένα προς πέντε, με σημαντικές απώλειες για Folli Follie (μετά την υποβάθμιση της Deutsche Bank), Chipita, Καρδασιλάρης, Καραμολέγκος, Δομική Κρήτης, Μηχανική, Lamda Development.

Χαμηλότερα προς τα 13,30 ευρώ διαμορφωνόταν η μετοχή του Τ.Τ., με απώλειες μέχρι και 2,3%, ενώ κατά 2,4% προς τα 20,44 ευρώ υποχωρούσε η Πειραιώς.

Συνολικότερα πτωτική ήταν η τάση για μετοχές της ΔΕΗ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, που οδηγούσαν σταδιακά σε διεύρυνση των απωλειών μέχρι και 1,9% (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη).

Συγκριτικά με χθες οι συναλλαγές, περίπου 35 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης, είναι μάλλον λιγότερες απ’ ό,τι χθες.

Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη και τώρα υπάρχει προσφορά η οποία εκδηλώνεται αδιάφορα από το τίμημά της.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 12:10 από τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση 73 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν χαμηλότερα και μόλις 12 με μικρά κέρδη.

Παρακολουθώντας προσεκτικότερα τις μετοχές που εμφανίζεται να έχουν μέχρι στιγμής πρόβλημα (με βάση και τις συναλλαγές των τελευταίων δύο συνεδριάσεων) φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι πωλήσεις γίνονται υπό την… απειλή της αδυναμίας κάλυψης του περιθωρίου ”μόχλευσης” κωδικών.

Φαίνεται πως ορισμένες χρηματιστηριακές υπό το βάρος της πίεσης των τελευταίων ημερών, ειδικότερα της χθεσινής έκπτωσης και των προβλημάτων που παρουσιάζει η χρηματοδότηση κωδικών πελατών τους, συνεχίζουν την εκποίηση τίτλων.

Σε αυτή κυρίως την παράμετρο αποδίδουν παράγοντες της αγοράς το εύρος της διόρθωσης, που σημειώνουμε ότι ξεπερνούσε για μια ακόμη φορά αυτό των ευρωπαϊκών αγορών, παρά στη νευρικότητα που συντηρείται στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v