Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 9 μηνών η Εθνική

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τη μετοχή της Εθνικής να καταγράφει απώλειες 6,76% και να κλείνει σε χαμηλό εννέα μηνών ενώ από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, ελάχιστοι διακρίθηκαν. Πανηγυρικό το ντεμπούτο του ΤΤ. Μείωση του discount στο ΧΠΑ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τη μετοχή της Εθνικής να κλείνει σε χαμηλό εννέα μηνών (τελευταίο κλείσιμο κάτω από τα 29 ευρώ στις 21/9/2005) ενώ από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, ελάχιστοι ήταν αυτοί που έδειξαν διαθέσεις κίνησης κόντρα στο αρνητικό ρεύμα.

Εν τω μεταξύ, στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, το ικανοποιητικό ντεμπούτο του ΤΤ και η επιμήκυνση του ωραρίου στις συναλλαγές εταιριών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που λόγω του αρνητικού κλίματος, δεν προσέδωσε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Απόλυτα επιφυλακτικό για την περαιτέρω πορεία της αγοράς το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, το οποίο συστήνει ελαχιστοποίηση των κινήσεων, διακράτηση των πληρωμένων τίτλων και τις επόμενες επιλεκτικές αγορές, όταν και αν σταματήσει η έντονη μεταβλητότητα εντός και εκτός των τειχών.

Τεχνικά, η εικόνα επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς για τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, και βεβαίως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, έστω και αν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων μείωσαν σημαντικά τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πάρα ταύτα, η εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική και αυτό φαίνεται περισσότερο στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, που όχι μόνο αυτόνομη πορεία δεν ακολουθούν, αλλά ως δια μαγείας, εξαφανίστηκαν από την αγορά, σχεδόν το σύνολο των φημών για επικείμενες επιχειρηματικές κινήσεις-συμφωνίες.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3.604,05 μονάδες για να κλείσει τελικά οριακά χαμηλότερα από τη στήριξη των 3.620 μονάδων και συγκεκριμένα, στις 3.619,27 μονάδες με απώλειες 1,98% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 285 εκατ. από τα οποία τα 17,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Παραμένει απογοητευτική η εικόνα στους δεικτοβαρείς τίτλους (παρά την πίεση των τιμών που έχει προηγηθεί) καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που δείχνουν διαθέσεις σχετικής έστω αντίδρασης και μεταξύ αυτών, τα αξιοσημείωτα κέρδη για Μότορ Όιλ και Ελληνική Τεχνοδομική, το θετικό πρόσημο των ΚΑΕ και Alpha Bank, ενώ αμετάβλητός έκλεισε ο τίτλος του Γερμανού.

Αντίθετα, στο ”κατακόκκινο” τραπεζικό ταμπλώ (-2,54%), πλην της Alpha Bank και του ΤΤ, ούτε ένας τίτλος κατόρθωσε να διασωθεί με θετικό πρόσημο. Απώλειες μεγαλύτερες των 6% για την Εθνική, σημαντικές απώλειες για Πειραιώς.

Από τα υπόλοιπα blue chips, με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ο ΟΠΑΠ (και λόγω αποκοπής του υπόλοιπου μερίσματος), με απώλειες μεγαλύτερες του 2% Τιτάνας, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για Intracom και Cosmote (παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε με θετικό πρόσημο και αξιοσημείωτα κέρδη), αλλά και οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE έκλεισαν όλοι με αρνητική μεταβολή.

Για πολλοστή φορά, δεν χρίζει σχολίων η τελική εικόνα με 41 ανοδικές έναντι 246 πτωτικών μετοχών και 17 τίτλοι με απώλειες από 7-18,37%.

Συμπερασματικά, και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στην παρούσα φάση η υποχώρηση των τιμών έχει χάσει κάθε μέτρο και αυτό είναι πλέον επικίνδυνο, όχι για τη βραχυπρόθεσμη, αλλά και για τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v