Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πρεμιέρες” με δύσκολο διεθνές κλίμα

Οι έντονες πιέσεις που ασκούνται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω πετρελαίου και ευρώ, αναμφίβολα θα επηρεάσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και τη Σοφοκλέους. Σε ένα ελληνικό χρηματιστήριο όπου φαίνεται να αμβλύνονται οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, ανακοινώνονται και πάλι κάποιες συμφωνίες, ενώ από σήμερα εισάγεται στο Χ.Α. το Τ.Τ. και αλλάζουν αρκετά στον τρόπο λειτουργίας - διαπραγμάτευσης των μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν μικτά μετά τις περίπου 10:30, η τάση ”γύρισε” επικίνδυνα λόγω ακριβού πετρελαίου και ισχυρότερου ευρώ, με τον Dax να χάνει μέχρι και 1,5% στις 10:40.

Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστεί σήμερα η Σοφοκλέους.

Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει σήμερα η αγορά να υποδεχθεί την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενός ελπιδοφόρου για την ευρέως εννοούμενη επενδυτική ιδέα εγχειρήματος.

Ακριβώς γι’ αυτό, ύστερα από πολλά χρόνια φάνηκε να ευαισθητοποιείται - προσελκύεται ένα ικανό μέρος της ευρύτερης επενδυτικής κοινότητας.

Και αυτό είναι θετικό, αρκεί να μην ”καεί το χαρτί” του Τ.Τ.

Θα επιμείνουμε πως βραχυμεσοπρόθεσμα η τάση θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται από τη στάση κυρίως των ξένων έναντι της Εθνικής.

Στην περίπτωσή της φαίνεται πως ορισμένοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αρχίζουν να προσεγγίζουν και πάλι ευρύτερα τον τραπεζικό κλάδο και την Εθνική, παρά τις ενστάσεις και αιρέσεις τους.

Φαίνεται λοιπόν πως η μεγάλη πίεση στον κλάδο μάλλον ξεπερνιέται, σε μια περίοδο που η KBW δίνει τιμή-στόχο τα 32 ευρώ για τη Marfin, με προοπτική το περαιτέρω ανέβασμα του πήχη προς τα 37-40 ευρώ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η σημερινή συνεδρίαση λόγω των μεταβολών στον τρόπο διαπραγμάτευσης μετοχών εταιριών των κύριων κατηγοριών του Χ.Α., όπως ακριβώς και εκτενώς αναφέρεται στο σχετικό θέμα (δες για νέο ωράριο λειτουργίας).

Φαίνεται πως σταδιακά αμβλύνονται οι πιέσεις, πρωτίστως στη μετοχή της Εθνικής, και συνολικότερα για τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη, με την αγορά να αρχίζει να κινείται και πάλι στο ρυθμό των συμφωνιών.

Για τη συμφωνία Sistema - Intracom θα πρέπει πέραν της επιχειρηματικής διάστασης να δοθεί προσοχή και σε αυτήν που αναφέρεται εκτενώς στον ”Χαμαιλέοντα”.

Υπό αυτή την έννοια (και όχι μόνο) αποκτά ενδιαφέρον η διαπίστωση της εποπτικής αρχής περί ”μεγάλου προβλήματος της εσωτερικής πληροφόρησης”.

Με βάση την πορεία της προηγούμενης εβδομάδας (και μόνο), βραχυπρόθεσμα ανοδική υπέρβαση του ΚΜΟ 20 ημερών σημειώνεται ξεκάθαρα για δύο μετοχές (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα), και συγκεκριμένα των Ρόκας (από τα 15,28 ευρώ) και Marfin (από τα 27,02 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v