Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχο στο 10% των εισηγμένων ξεκινά η ΕΛΤΕ

Ποιοτικό έλεγχο των ορκωτών στο 10% των εισηγμένων επιχειρήσεων πρόκειται να διενεργήσει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ενώ παράλληλα προτίθεται, κατόπιν παραγγελίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να ασχοληθεί με τον έλεγχο των χρήσεων 2003-2004 για τις εταιρίες Έμφασις, Ηπειρωτική και Δυναμική Ζωή.

Ελεγχο στο 10% των εισηγμένων ξεκινά  η ΕΛΤΕ
Ποιοτικό έλεγχο στο 10% των εισηγμένων επιχειρήσεων πρόκειται να διενεργήσει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ενώ παράλληλα προτίθεται, κατόπιν παραγγελίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να ασχοληθεί με τον έλεγχο των χρήσεων 2003-2004 για τις εταιρίες Έμφασις, Ηπειρωτική και Δυναμική Ζωή.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας η ΕΛΤΕ θα αποστείλει επιστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία θα ζητεί κατάλογο των ορκωτών ελεγκτών σε συνάρτηση με τις επιχειρήσεις που έχουν ελέγξει προκειμένου από την πλευρά της να διενεργήσει ποιοτικό έλεγχο στο 10% των εισηγμένων.

Ο ποιοτικός έλεγχος συνίσταται στον έλεγχο των ελεγκτών και, όπως τονίζει στέλεχος της ΕΛΤΕ, ”θα γίνει ένα quality control των φύλλων ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών για το εάν και κατά πόσον τα αποτελέσματα έχουν προσδιοριστεί με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και είναι ακριβή”.

Σε πρώτη φάση ο έλεγχος θα αφορά την περασμένη χρήση, υπάρχει όμως η δυνατότητα επέκτασης προς τα πίσω για όσα χρόνια χρειαστεί, στην περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποιοτικός έλεγχος θα διενεργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής διενεργούνται οι τακτικοί έλεγχοι από ορκωτούς στα αποτελέσματα εξαμήνου και τους ετήσιους ισολογισμούς, οι οποίοι υπογράφονται από τους ελεγκτές, καθώς και στα τρίμηνα και τα εννιάμηνα, χωρίς υπογραφή.

Για κάθε έλεγχο θα προσδιοριστούν τρεις ελεγκτές από διαφορετικές εταιρίες προκειμένου να μην υπάρχει περίπτωση αλλοίωσης των αποτελεσμάτων.

Στην περίπτωση των εταιρειών Έμφασις, Δυναμική Ζωή και Ηπειρωτική, κορυφαίο στέλεχος της ΕΛΤΕ δηλώνει προβληματισμό για το κατά πόσον τα αποτελέσματα των ελέγχων (θα αφορούν τις χρήσεις 2003-2004) θα μπορέσουν να έχουν πρακτικό αντίκρισμα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι ισολογισμοί των εν λόγω επιχειρήσεων για τις συγκεκριμένες χρήσεις έχουν συνταχθεί με βάση τα εθνικά λογιστικά πρότυπα, ενώ ο έλεγχος θα γίνει με βάση τα διεθνή. Έτσι, θα μπορούσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών να ισχυριστούν ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή. Η λύση του γρίφου αναζητείται...

Έλενα Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v