Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιλάβιος: Μεγάλο πρόβλημα η εσωτερική πληροφόρηση

”Αν την περίοδο του 1999-2000 το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς ήταν η χειραγώγηση, σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εσωτερική πληροφόρηση” δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αλλαγές στο καθεστώς αγοράς ”ιδίων μετοχών”, τρία νέα νομοσχέδια. Στους εποπτευόμενους περνά το κόστος της εποπτείας.

Πιλάβιος: Μεγάλο πρόβλημα η εσωτερική πληροφόρηση
της απεσταλμένης μας στη Θεσσαλονίκη, Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Αν την περίοδο του 1999-2000 το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς ήταν η χειραγώγηση, σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εσωτερική πληροφόρηση. Κάποιοι γνωρίζουν κάποια γεγονότα και τα εκμεταλλεύονται.

Τη σκληρή αλλά ρεαλιστική πραγματικότητα που χαρακτηρίζει σήμερα την ελληνική κεφαλαιαγορά δεν δίστασε να επικρίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος.

Μιλώντας στο δείπνο που παρατέθηκε με αφορμή την εκδήλωση για την παρουσίαση των εισηγμένων εταιριών στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πιλάβιος επεσήμανε ωστόσο ότι η εσωτερική πληροφόρηση είναι κάτι πολύ δύσκολο για να αποδειχθεί. ”Για να απαγγείλουμε μια κατηγορία, πρέπει να στοιχειοθετήσουμε πολύ καλά μια υπόθεση”.

Υπενθύμισε ωστόσο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεργάζεται με ξένες εποπτικές αρχές και δη Ευρωπαϊκές, οι οποίες παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες ακόμη και για περιπτώσεις που γίνονται μέσω offshore εταιριών. ”Και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους ορισμένοι”.

Ο κύριος Πιλάβιος ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα περάσουν από τη Βουλή τροποποιήσεις για το Νόμο 2190 που θα αφορούν και στην αγορά ιδίων μετοχών. Ο πρόεδρος της ΕΚ υπογράμμισε ότι η αγορά ιδίων μετοχών δεν πρέπει να γίνεται για να στηρίξει μια μετοχή, διότι αυτό ίσως συνιστά χειραγώγηση. Και είναι κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν το έχουν αντιληφθεί πολλές εταιρίες, για να τονίσει με νόημα: ”Πρέπει να σταματήσουν από επιχειρήσεις, κλεισίματα στις μετοχές τους με αγορές ιδίων μετοχών”.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι στους επόμενους 10 με 12 μήνες, η Επιτροπή σχεδιάζει να προωθήσει τρία νέα νομοσχέδια που θα αφορούν στη διαφάνεια, τις επενδυτικές υπηρεσίες και την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των ΕΠΕΥ.

Εξάλλου πολύ σύντομα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση ώστε όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς να κληθούν να πληρώσουν το κόστος της εποπτείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v