Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... καταφύγια

Υποχωρούν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διορθώνει όμως περισσότερο η Σοφοκλέους. Μέχρι και 4%-4,5% χαμηλότερα διαμορφώθηκε η Εθνική, με χαμηλό τα 27,76 ευρώ. Διασώζονται Eurobank και Ταμιευτήριο. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις μετοχών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι τις 3.538,3 μονάδες υποχώρησε μέσα στα πρώτα 15 λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, αφού προηγουμένως είχε ”ανοίξει” από τις 3.569,9 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι χθες είχε ”κλείσει” στις 3.619,27 μονάδες.

Εν συνεχεία υπήρξε μικρή αντίδραση προς τις 3.565 μονάδες, που μέχρι στιγμής κρατά την αγορά περίπου 1%-1,2% πάνω από το χαμηλό έτους.

Στη σταθερή αφορμή διόρθωσης των τελευταίων συνεδριάσεων, την Εθνική, προστίθεται και ο εξωτερικός παράγων, καθώς πτωτικά διαμορφώνονταν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, περίπου στις 12:00, η έκταση της διόρθωσης στο Χ.Α. ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε σταθερά μέχρι και 4%-4,5%, χαμηλότερα των 28 ευρώ, για να αντιδράσει υψηλότερα, προς τα 28,02 ευρώ περίπου στις 12:00.

Σε αυτή την περίοδο είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 750.000 τεμαχίων στη μετοχή της Εθνικής.

Περίπου στο ίδιο διάστημα μειώνονταν οι αρχικά σημαντικότερες απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank (με συναλλαγές περίπου 300.000 τεμαχίων), ισορροπούσε προς τα 22,60-22,64 ευρώ η μετοχή της Eurobank, ενώ υποχωρούσαν οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν και στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέχρι τα 13,90 ευρώ, ενώ μέχρι τα 20,98 διαμορφώνονταν η Πειραιώς και προς τα 23,60 η Εμπορική.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά, μέχρι στιγμής, σημειώνεται για τις Aspis Bank, FG Europe, Βωβός, Γερμανός, ΔΙΕΚΑΤ, Νίκας, Ελληνική Τεχνοδομική.

Για τη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, όπου σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχουν σημαντικότατες εξελίξεις και συμφωνίες, σημειώνεται σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον μέχρι τα 7,6 ευρώ.

Η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής είναι μέχρι στιγμής μακράν η σταθερότερη του κλάδου και μία από τις ανθεκτικότερες –αυτή την περίοδο- από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένης της νευρικότητας, της εικόνας των ξένων αγορών, αλλά κυρίως λόγω των εσωτερικών μας προβλημάτων, μέχρι στιγμής είναι αρκετά παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για επιβεβαίωση ή όχι του χαμηλού έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v