Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Καπράλος: Σύντομα στο Χ.Α. 3 remote members

Σύντομα το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου θα δώσει άδεια λειτουργίας ως ”remote members” σε τρία μέλη του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου, έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπ. Καπράλος.

Σπ. Καπράλος: Σύντομα στο Χ.Α. 3 remote members
Σύντομα το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου θα δώσει άδεια λειτουργίας ως ”remote members” σε τρία μέλη του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου, έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπ. Καπράλος.

Τα τρία πρώτα εξ’ αποστάσεως μέλη (remote members) του Χρηματιστηρίου Αθηνών έγιναν ήδη δεκτά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πρόσθεσε, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε εκτενώς στο κύμα των ανακατατάξεων και των συγχωνεύσεων που επιτελούνται διεθνώς, το οποίο επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα όλες τις κεφαλαιαγορές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόσφατο deal μεταξύ ΝYSE - Euronext, αναλύοντας ταυτόχρονα τα βήματα εκσυγχρονισμού της Σοφοκλέους.

Δημιουργείται έτσι, τόνισε, το πρώτο διατλαντικό χρηματιστήριο στον κόσμο, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, με κεφαλαιοποίηση που θα προσεγγίζει τα 16 δισ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιριών στη νέα αγορά θα ξεπερνά τα 21 τρισ. ευρώ.

”Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το νέο περιβάλλον, κατά το προηγούμενο έτος προσπαθήσαμε”, είπε ο κ. Καπράλος, ”αφενός να χαρτογραφήσουμε την πραγματική διάσταση των εμφανιζόμενων προτάσεων συνεργασίας με τα κεντροευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφετέρου να διαμορφώσουμε μια πρόταση συνεργασίας με τις γειτονικές αγορές, που θα ανοίξει μια προοπτική συγκέντρωσης των αγορών σε ενιαία πλατφόρμα.

Η πρώτη επιτυχημένη αποδοχή της πρότασης συνεργασίας είναι η ενιαία πλατφόρμα με το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου. Η κοινή πλατφόρμα συναλλαγών και εκκαθάρισης βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία εδώ και μερικές εβδομάδες και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ανάπτυξης οικονομικής ιστοσελίδας, υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός δικτυακός τόπος όπου όλες οι χώρες της περιοχής θα μπορούν να βρίσκουν επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά νέα.

Επιπλέον, προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε επιδοτούμενα προγράμματα κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει δύο τέτοια έργα προς τις κεφαλαιαγορές της Σερβίας και της Σλοβακίας, ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός έργου συμβουλευτικού περιεχομένου για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αιγύπτου.

Οι ενέργειές μας για την αναδιάρθρωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο διεθνές περιβάλλον συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Για το τρέχον έτος έχουμε θέσει ως στόχο ένα βασικό πλαίσιο δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς μας αλλά και του Χ.Α., αποσκοπώντας στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς των παραγώγων, στη δημιουργία εξ αποστάσεως μελών (remote membership) στην ελληνική αγορά, στην εισαγωγή νέων σύγχρονων προϊόντων, όπως τα ETF’s, στην εισαγωγή πρωτογενώς ή δευτερογενώς εταιριών της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Φυσικά, η προσέγγιση και η συνεργασία με τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τους αντίστοιχους ομίλους παραμένει πάντα επίκαιρη στην ατζέντα μας”, κατέληξε ο πρόεδρος του Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v