Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να διευκρινιστούν αμέσως οι όροι του παιχνιδιού

Πέρα από την αναπόφευκτη για σήμερα επιβεβαίωση ή όχι των χαμηλών έτους θα πρέπει οι παράγοντες να κινηθούν τάχιστα προς αποσαφήνιση των όρων της ΑΜΚ (αποκοπή δικαιώματος) της Εθνικής. Με ορίζοντα την Πέμπτη-Παρασκευή, οπότε και η ανακοίνωση των νέων υψηλότερων επιτοκίων, ενδέχεται να οδηγήσει σε πτωτική εκτόνωση τη διόρθωση. Νέες πιέσεις σε Wall, ευρωαγορές και Ασία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο όριο των προηγούμενων χαμηλών υποχωρούν… ατάκτως από νωρίς το πρωί και τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας έναν κύκλο διόρθωσης που ξεκινά και πάλι από τη Νέα Υόρκη, με αφορμή τα επιτόκια αλλά και τις ακριβότερες τιμές για το πετρέλαιο και το ευρώ.

Στη Σοφοκλέους ο κύκλος διόρθωσης έχει ξεκινήσει νωρίτερα, για διαφορετικούς λόγους, ειδικότερα εκείνων που αφορούν στην αποσαφήνιση των όρων αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. (*)

Κατά συνέπεια, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και πολλά, τουλάχιστον όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Κατά πάσα βεβαιότητα θα οδηγηθεί σε επιβεβαίωση (ή όχι) το μέχρι στιγμής χαμηλό όριο των 3.521,9 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ένταση των πωλήσεων και την έκταση της υποχώρησης.

Κατά την εκτίμησή μας, το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να συμβεί, μεσοπρόθεσμα όμως, σχετίζεται τόσο με τον εξωτερικό παράγοντα όσο και με τον εσωτερικό, δηλαδή την Εθνική.

Πρακτικά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ύψος της αύξησης των επιτοκίων μεθαύριο, με τη δημοσιοποίηση του ποσοστού να οδηγεί σε εκτόνωση τις αγορές διεθνώς.

Θα ήταν ευχής έργον περίπου στον ίδιο χρονικό ορίζοντα να είχε αποσαφηνιστεί και από τη διοίκηση της Εθνικής η διαδικασία της ΑΜΚ.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε χθες σε ”κλείσιμο” ελάχιστα υψηλότερα του χαμηλού έτους, με ελάχιστες όμως –δηλαδή μηδενικές- ελπίδες πως θα αποφευχθεί η καταγραφή ενός επόμενου.

Θα πρέπει οι όροι της αύξησης να αποσαφηνιστούν το ταχύτερο δυνατόν, να γνωρίζουν δηλαδή όλοι όσοι ρευστοποιούν στην υποκείμενη αγορά περίπου σε ποια τιμή θα μπορούν να αγοράσουν τα δικαιώματα, εάν και κατά πόσο θα συμφέρει η συμμετοχή στην αύξηση τους υφιστάμενους μετόχους και εν πάση περιπτώσει να διαμορφωθεί επιτέλους ένα σαφές πλέγμα τιμών για το πού διαμορφώνεται η αποτίμηση της εισηγμένης.

* Κατά την εκτίμησή μας η διοίκηση της Εθνικής, γνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και κατανοώντας τις παρενέργειες που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανέκυψαν, θα έπρεπε να έχει ήδη μεριμνήσει προκειμένου το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να γνωρίζει η αγορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΑΜΚ (για την αποκοπή του δικαιώματος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v