Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγο οξυγόνο γιατί χανόμαστε!

Το χθεσινό, πολλά υποσχόμενο από τεχνικής πλευράς, ”κλείσιμο” της Εθνικής στα 28,98 ευρώ, κυρίως όμως η… ανάγκη ισχυρών χρηματιστηριακών και επιχειρηματικών κύκλων να μην παραδοθούν αμαχητί, μπορεί να αποτρέψουν τα χειρότερα. Εάν η λογική της αντίδρασης που διαμορφώνεται στις ευρωαγορές περάσει και στο Χ.Α., τότε μπορεί να ”ανασάνει” μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν στις αγορές εξακολουθούν να ισχύουν οι στοιχειώδεις κανόνες και προϋποθέσεις της οικονομίας, η δημοσιοποίηση της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων ενδέχεται να αποτελεί αφορμή για μια ανοδική αντίδραση.

Δεν θα διαφωνήσουμε με πολλούς φίλους του δικτύου και αγαπητούς μας αναλυτές, χρηματιστές, πως ακόμη και στην περίπτωση μιας ανοδικής αντίδρασης, αυτή μέχρις ενός υψηλού ορίου θα έχει τα χαρακτηριστικά και τον χαρακτήρα μόνο μιας τεχνικής ”εκτόνωσης”.

Σε αυτή τη φάση, μετά τη χθεσινή γενική εκποίηση, ακόμη και σε ορισμένους τίτλους-”σηματωρούς” του Mid 40, δεν θα λέγαμε όχι σε μια τέτοιας μορφής ”ανάσα”.

Άλλωστε, με αφορμή την είσοδο του Τ.Τ. στη Σοφοκλέους τροφοδοτήθηκε με ρευστότητα περίπου 50 εκατ. ευρώ το ”σύστημα”, σε μια ιδιαίτερα καθοριστική στιγμή για την αγορά μας.

Από αυτή την άποψη διαβάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ταμιευτηρίου, Πάνος Τσουπίδης, και ειδικότερα όσον αφορά στην εκτίμησή του για δεύτερο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Κατά την εκτίμησή μας το ζητούμενο είναι πoια στάση θα τηρήσουν σήμερα ορισμένοι ”πληγωμένοι” χρηματιστές και επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι, τους οποίους είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να ”βάζουν πλάτη” στην αγορά.

Θα θέλαμε, λόγου χάρη, για σήμερα η συμπεριφορά μετοχών όπως oi Μυτιληναίος, Φουρλής, Info-Quest, αλλά και Άττικα Συμμετοχών, Κύπρου, Τέρνα, Ελληνική Τεχνοδομική και ακόμη δύο-τεσσάρων μετοχών να προσφέρει θετικότερες ενδείξεις.

Δεδομένου ότι πλησιάζει η μέρα που η διοίκηση της Εθνικής θα λάβει την έγκριση των Αρχών για τους όρους της ΑΜΚ και δεδομένης της προσπάθειας που καταβλήθηκε χθες να κλείσει στα 28,98 ευρώ η μετοχή (με 3,051 εκατ. τεμάχια), ποντάρουμε στην Εθνική.

Περισσότερο στην προοπτική της διαμόρφωσης μιας τιμής σε επίπεδο που θα δίνει την ευχέρεια άσκησης του δικαιώματος τουλάχιστον στα 6 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να προσεχθεί πως μετοχές εταιριών όπως Δέλτα Συμμετοχών, Ιατρικό Κέντρο, Νεοχημική, Ρόκκας, ο διαχρονικά σταθερότερος εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα Τιτάν, η Cosmote, οι Proton Bank, Hyatt, Λάμψας και ακόμη τρεις-τέσσερις μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, δέχθηκαν σαφώς μικρότερες πιέσεις, παρουσιάζοντας σε γενικές γραμμές πιο αξιοπρεπή –χρηματιστηριακά- συμπεριφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v