Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σφαγή των... χαρτιών!

Εκποιούνται μετοχές και ψυχολογία συνεχώς σε χαμηλότερα επίπεδα, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος και με τους πωλητές να μην είναι προληπτικοί (σήμερα είναι ημέρα των προληπτικών) και να κάνουν εντονότατη την παρουσία τους σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με αποτέλεσμα, η τελική εικόνα στη Σοφοκλέους να θυμίζει γενικό sell off.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εκποιούνται μετοχές και ψυχολογία συνεχώς σε χαμηλότερα επίπεδα, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος και με τους πωλητές να μην είναι προληπτικοί (σήμερα είναι ημέρα των προληπτικών) και να κάνουν εντονότατη την παρουσία τους σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με αποτέλεσμα, η τελική εικόνα στη Σοφοκλέους να θυμίζει γενικό sell off.

Μάλιστα, αν δεν υπήρχε σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ και αν δε μάζευε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που βρέθηκε να καταγράφει ο τίτλος της Εθνικής, ουδείς πραγματικά γνωρίζει το πού θα προσγειωνόταν ο Γενικός Δείκτης, και μαζί με αυτόν, και η ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Είναι πασιφανές ότι η εικόνα της αγοράς τείνει προς το απαράδεκτο και δικαιώνει τη στήλη που όταν πριν από ένα μήνα ξεκινούσε η πτώση, επεσήμαινε ότι αυτή τη φορά την πτώση την οδηγούν ισχυρά χαρτοφυλάκια και όχι κωδικοί λιανικής και αν αυτοί γνωρίζουν γιατί ρευστοποιούν, τα πράγματα είναι άκρως ανησυχητικά.

Απόλυτα απογοητευμένοι και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, θεωρούν ότι η Σοφοκλέους φέρει πολλαπλά τραύματα, καθώς ένας σημαντικός αριθμός κωδικών έχει τεθεί οριστικά εκτός αγοράς και ένας ακόμη σημαντικότερος παραμένει πληρωμένος-εγκλωβισμένος σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα και μη διαθέτοντας ρευστότητα, προκειμένου να κατεβάσει το μέσο όρο κτήσης.

Τεχνικά, η εικόνα βαράει καμπανάκι σοβαρότατου κινδύνου, λόγω αλλεπάλληλων gap down opening, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι δείκτες κινούνται πτωτικά και σε περίπτωση κλεισίματος του ΓΔ κάτω από τις 3.516 μονάδες, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα μπει σε δοκιμασία η στήριξη στις 3.270-65 μονάδες.

Ασφαλώς και η παρούσα εικόνα της Σοφοκλέους δεν έχει σχέση ούτε με την πτώση του 1987 ούτε με την πτώση του 2000, καθώς τότε τις συντριπτικές απώλειες τις υφίσταντο περιφερειακές μετοχές ενώ κάποιες άλλες δεικτοβαρείς, για λόγους γνωστούς, κρατούσαν το δείκτη σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα. Όμως τώρα η πτώση ξεκινάει από τα blue chips και επεκτείνεται στο υπόλοιπο τμήμα του ταμπλώ, οι όποιες φήμες για επικείμενες επιχειρηματικές συμφωνίες ”ξαναμπήκαν στα συρτάρια των χρηματιστηριακών γραφείων” και όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς κλίματος, δημιουργούν μια άκρως ανησυχητική ατμόσφαιρα που κανείς δεν γνωρίζει πού και πώς θα εκτονωθεί.

Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η δυσπιστία που κάθε ανοδική αντίδραση για αρκετές συνεδριάσεις θα θεωρείται ευκαιρία ρευστοποιήσεων και ”πλατύσκαλο” πριν την κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από τις μετοχές του FTSE, οι δημοπρασίες έδωσαν αξιοσημείωτα κέρδη στον Τιτάνα, θετικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού και Εθνικής. Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 7 ποσοστιαίων μονάδων η Ιντρακόμ, των 6 ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο και Αγροτική, των 4 ποσοστιαίων μονάδων η Ελληνική Τεχνοδομική και Μότορ Όιλ, και των 3 ποσοστιαίων μονάδων η Alpha Bank, Εμπορική, Πειραιώς, Folli Follie και ΔΕΗ.

Δεν χρήζει σχολίου η τελική εικόνα, με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 266 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 9-20%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.522,43 μονάδες με απώλειες 2,68%, ο τζίρος ξεπέρασε τα 407 εκατ. από τα οποία τα 35,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές ενώ οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων επέστρεψαν και πάλι στην απαισιοδοξία που τους διακρίνει, αυξάνοντας σημαντικά τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v