Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα των επιτοκίων βαραίνει (και) τη Σοφοκλέους

Η ώρα της πολυαναμενόμενης και πολυπροεξοφλημένης αύξησης των επιτοκίων έφτασε. Στις αγορές, οι επενδυτές προεξοφλούν τα χειρότερα και ρευστοποιούν τις θέσεις τους. Το αρνητικό κλίμα είναι προφανές πως θα επηρεάσει και τη Σοφοκλέους, αν και με την τωρινή ή ακόμα και με την επόμενη αύξηση των επιτοκίων δεν φαίνεται να έρχεται χρηματιστηριακά η συντέλεια των... αγορών. Σε ελκυστικά Ρ/Ε πλέον η αποτίμηση αρκετών ελληνικών εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι φοβίες που ξυπνά η πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων οδηγούν όλες τις αγορές στα πρόθυρα της κρίσης και σε μαζική εκποίηση μετοχικών αξιών.

Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές υπεραντιδρούν σε κάτι που εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι θα συμβεί και κατά γενική εκτίμηση είχε αρχίσει να ενσωματώνεται στις κινήσεις των επενδυτών τουλάχιστον εδώ και ένα μήνα.

Η αύξηση του κόστους χρήματος, κάτι που αφορά βραχυπρόθεσμα και άμεσα περισσότερο τα επιθετικά-αντασφαλιστικά χαρτοφυλάκια (hedge fund), είναι προφανές πως επηρεάζει σε αυτή τη φάση τις αγορές, μεσοπρόθεσμα όμως συμβάλλει στην εξαέρωση της υπερβάλλουσας ρευστότητας και της διαμόρφωσης ορθολογικότερων δεδομένων στις αγορές.

Από την αγορά πρώτων υλών και το... κρέας, μέχρι το κερδοσκοπικό χρηματιστήριο του πετρελαίου και τις μετοχές.

Αναμφίβολα η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση δεν θα είναι και η πιο εύκολες για όσους κινούνται στην υποκείμενη αγορά, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν ανοίξει θέσεις ”πώλησης” στα Παράγωγα.

Από τεχνικής πλευράς είναι ίσως καλύτερα που οι αγορές διεθνώς εκτονώνονται, πτωτικά σε αυτή τη φάση, με τέτοια ένταση, προκειμένου να επιβεβαιωθούν (ή όχι) το ταχύτερο δυνατό οι μακροπρόθεσμες πλέον στηρίξεις.

Στα καθ΄ ημάς, η συνεδρίαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς προεξοφλείται πως η πίεση θα είναι εντονότερη στην αρχή, οπότε και θα πρέπει να παρακολουθούνται παράλληλα οι αγορές Μετοχών και Παραγώγων, και ενδεχομένως ηπιότερα στη συνέχεια.

Από αυτή την άποψη θα πρέπει να συσχετίζεται συνεχώς η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών με την ελληνική και να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν επιμέρους θέματα.

Η τελική ευθεία, όπου εισέρχεται η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, οι ελκυστικές πλέον αποτιμήσεις που διαμορφώνονται για μια σειρά ελληνικών εταιρειών, μπορεί να αποτελέσουν αντίβαρο μόλις κοπάσει η έντονη διόρθωση.

Στο σύνολό τους οι χρηματιστές, ξένοι και έλληνες, παραμένουν μεσοπρόθεσμα θετικοί και για την ελληνική αγορά, με την Π&Κ Χρηματιστηριακή να σημειώνει πως μετοχές-επιλογές της βρίσκονται σε διαπραγμάτευση πλέον με Ρ/Ε 14,2, με βάση την εκτίμηση για την κερδοφορία του ΄06.

Αναμφίβολα το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θα μας επηρεάσει σήμερα, με την Marfin να προβλέπει ότι η συνεδρίαση θα ”ανοίξει” από χαμηλότερο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v