Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απώλειες μαζεύτηκαν, τα ερωτηματικά παραμένουν

Μπορεί να περιορίστηκαν οι απώλειες για Γενικό Δείκτη και την αγορά, όμως παρέμειναν οι ανησυχίες και η νευρικότητα. Στην προσπάθεια ανάσχεσης των πιέσεων μέσω Εθνικής (2,48%) και Alpha (4,46%) το σημερινό μενού των πωλητών εμπεριείχε κυρίως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μοτορ Όιλ και ΕΛΠΕ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί να περιορίστηκαν οι απώλειες για Γενικό Δείκτη και αγορά, όμως παρέμειναν οι ανησυχίες και η νευρικότητα, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Το σημερινό μενού των πωλητών εμπεριείχε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μοτορ Όιλ, Ελληνικά Πετρέλαια και κατά δεύτερο λόγο Coca Cola, Τιτάνα, Cosmote και Folli Follie, οπότε η όποια ανοδική προσπάθεια των Alpha Bank και Εθνικής και προς το τέλος της Eurobank, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι απώλειες από το χαμηλό ημέρας, όμως αυτό δεν ήταν ικανό να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο για το Γενικό Δείκτη και την υπεροπλία στους τίτλους με θετικό πρόσημο, όσον αφορά στην τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών.

Δυστυχώς, και η σημερινή συνεδρίαση για την πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου, δεν έπεισε, έστω και για βραχυπρόθεσμη αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, για αυτό και οι περισσότεροι συνιστούν απόλυτη επιφύλαξη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συστήνουν ακόμη και πωλήσεις με σχετικές απώλειες μήπως και η αγορά οδηγηθεί χαμηλότερα και υπάρξουν τοποθετήσεις σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Βεβαίως, η δραματικότερη εικόνα της συνεδρίασης ήταν λίγο μετά το ξεκίνημα, όταν οι πωλήσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να χάνει περισσότερο από 2% στις 3.438,74 για να ανακάμψει στη συνέχεια, να βρεθεί προς στιγμήν και με θετικό πρόσημο για να κλείσει τελικά στις 3.505,57 μονάδες με απώλειες 0,48% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 381 εκατ. από τα οποία τα 29,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά, η εικόνα όχι απλά δεν έχει αλλάξει, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να λεχθεί ότι επιβαρύνεται κιόλας, απλά και μόνο διότι μετά από τόσες ημέρες σημαντικών απωλειών, τουλάχιστον σήμερα δεν φάνηκαν διαθέσεις σημαντικής ανοδικής αντίδρασης και οι όποιες προσπάθειες ήταν μάλλον μεμονωμένες, περισσότερο για να περιοριστούν οι απώλειες και λιγότερο για να αλλάξει το κλίμα.

Καλύτερη των προηγούμενων αλλά όχι θετική η τελική εικόνα με 126 ανοδικές μετοχές έναντι 144 πτωτικών και 10 τίτλοι με κέρδη από 8-11,11%.

Σχετική αύξηση των συναλλαγών στην αγορά παραγώγων (η σημαντική ημερήσια μεταβλητότητα βοήθησε στην αύξηση του τζίρου). Παρά ταύτα, οι εκεί εμπλεκόμενοι παραμένουν απαισιόδοξοι και διατήρησαν τις σημαντικές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v