Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”απείθαρχα” παιδία των hedge funds

Ήταν οι πρωταγωνιστές της χρηματιστηριακής ανόδου των τελευταίων χρόνων, την οποία μάλιστα τροφοδότησαν. Όμως, τα παιδιά των hedge funds πιάστηκαν εξαπίνης από τη βιαιότητα της χρηματιστηριακής διόρθωσης και... τσουρουφλίστηκαν. Θα μπορούσαν να έχουν τη μοίρα των διαχειριστών των ΤΜΤ funds στα τέλη της δεκαετίας του 1990;

Τα ”απείθαρχα” παιδία των hedge funds
Ο προηγούμενος μήνας είναι ένας από εκείνους που οι περισσότεροι διαχειριστές των hedge funds θα ήθελαν να ξεχάσουν για έναν πολύ απλό λόγο. Αποδείχθηκε ένας από τους χειρότερους από πλευράς αποδόσεων από το Νοέμβριο του 2000.

Ιστορικά, ο χειρότερος μήνας για τα hedge funds παραμένει ο Αύγουστος του 1998, όταν έχασαν 8,7% στη σκιά της αδυναμίας της Ρωσίας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι διαχειριστές έχασαν λεφτά. Υπάρχουν μερικά hedge funds που έβγαλαν κέρδη, όμως πολύ περισσότερα είχαν απώλειες. Ορισμένα μάλιστα διψήφιες, περιορίζοντας σημαντικά τις θετικές αποδόσεις τους από την αρχή της χρονιάς.

Για αρκετούς διαχειριστές που μπήκαν στην μπίζνα τα τελευταία χρόνια η τωρινή κατρακύλα των αγορών είναι η πρώτη τους επίπονη εμπειρία από τον κόσμο των αγορών. Για μερικούς, μάλιστα, πιθανόν η τελευταία.

Όπως πολλοί νέοι σε μια δουλειά, έτσι κι αυτοί βρέθηκαν να διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και συνεπαρμένοι από τα εύκολα κέρδη που έδινε το ίδιο trade, δηλαδή η αγορά μετοχών στις αναδυόμενες αγορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης, ξέχασαν κάτι πολύ σημαντικό.

Το λόγο που τα funds τα οποία διαχειρίζονται αποκαλούνται hedge funds. Κοινώς, τις πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).

Αυτό δεν ήταν πάντοτε εύκολο. Σε ορισμένες αγορές η αντιστάθμιση κινδύνου ήταν είτε πολύ δύσκολη είτε σχεδόν αδύνατη, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία (π.χ. Παράγωγα) ή ήταν πολύ ακριβά.

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, ήταν απλώς θέμα απληστίας και σιγουριάς το ότι οι μετοχές θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν. Κάτι τέτοιο συνέβη στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Τα long-short hedge funds ”αλώνιζαν” τις αγορές, ψωνίζοντας μετοχές εταιριών με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 2,0 δισ. ευρώ, έχοντας πουλήσει μόνο λίγα συμβόλαια στους υποκείμενους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ακολούθησαν, δηλαδή, τον ίδιο δρόμο με τους συναδέλφους τους που διαχειρίζονταν τα ΤΜΤ funds στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι τελευταίοι συνέχιζαν να αγοράζουν μετοχές εταιριών υψηλής τεχνολογίας γιατί έβγαζαν καλές αποδόσεις και λάμβαναν όλο και πιο πολλά χρήματα από τους πελάτες τους για να τα επενδύσουν.

Όμως, το πάθημα τους έγινε μάθημα. Εδώ και μία τουλάχιστον εβδομάδα η συντριπτική πλειονότητα των διαχειριστών έχει λάβει τα μέτρα της. Οι κινήσεις αντιστάθμισης του κινδύνου που κουβαλάνε στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν ολοκληρωθεί και ορισμένοι βγάζουν λεφτά σορτάροντας τις αγορές και τις μετοχές που πριν κυνηγούσαν να αγοράσουν.

Τα παιδιά των hedge funds είναι λοιπόν πίσω στο παιχνίδι, έστω και ”τσουρουφλισμένα”, αποφασισμένα να πάρουν το αίμα τους πίσω. Για να γίνει αυτό όμως, ίσως θα πρέπει να πάνε για λίγο κόντρα στο κλαμπ των good all boys των παραδοσιακών funds.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v