Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξύπνησε μετά τον... εφιάλτη

Εφιαλτικό ξεκίνημα με επιφυλακτικό τέλος σε μια συνεδρίαση κατά την οποία τουλάχιστον στο ξεκίνημά της, η αγορά έδωσε την εντύπωση γενικής κατάρρευσης (εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικού διεθνούς κλίματος), με το Γενικό Δείκτη στα πρώτα κιόλας λεπτά, να υποχωρεί κατά 128,42 μονάδες ή ποσοστό 3,66%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εφιαλτικό ξεκίνημα με επιφυλακτικό τέλος σε μια συνεδρίαση κατά την οποία τουλάχιστον στο ξεκίνημά της, η αγορά έδωσε την εντύπωση γενικής κατάρρευσης (εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικού διεθνούς κλίματος), με το Γενικό Δείκτη στα πρώτα κιόλας λεπτά, να υποχωρεί κατά 128,42 μονάδες ή ποσοστό 3,66%.

Η υπερβολή αυτή ήταν περίπου βέβαιο ότι θα αφυπνούσε τις όποιες αμυντικές διαθέσεις της αγοράς έχουν απομείνει, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει σταδιακός περιορισμός των απωλειών, με παρατεταμένη πλαγιοανοδική κίνηση που κράτησε μέχρι τις 14:30, όμως από εκεί και πέρα, η επιφυλακτικότητα έδωσε και πάλι το παρών, κάτι που είχε σαν τελική εικόνα τις διακυμάνσεις και βέβαια, την εξαιρετικά κακή αναλογία (που όμως ήταν σαφώς καλύτερη από την ενδοσυνεδριακή) όσον αφορά τις ανοδικές-πτωτικές μετοχές.

Οι τίτλοι που πρωτοστάτησαν στην ανοδική αντίδραση ήταν αυτοί των Εθνικής (δημιουργήθηκε μια πρώτη εντύπωση ότι έχουν ενεργοποιηθεί αμυντικές δυνάμεις προκειμένου ο τίτλος να μην υποχωρήσει και πάλι χαμηλότερα των 30 ευρώ), ΟΤΕ και προς το τέλος Coca Cola.

Όμως και πάλι, η συμπεριφορά των υπολοίπων δεικτοβαρών μετοχών και παρά τις πιέσεις στις αποτιμήσεις που έχουν δημιουργηθεί, ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική, εντείνοντας τις ανησυχίες και δείχνοντας ότι τα ”τραύματα” της Σοφοκλέους είναι πολλαπλά και ιδιαίτερα χρονοβόρα προκειμένου να αποκατασταθούν.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι ο δείκτης μπορεί να διασπάσει καθοδικά με εξαιρετική ευκολία οποιοδήποτε ψυχολογικό ή τεχνικό στήριγμα και θα χρειαστούν πολλές θετικές συνεδριάσεις (όταν αποκατασταθεί το θετικό κλίμα), προκειμένου η ψυχολογία των εμπλεκομένων να ξεφύγει από το ναδίρ.

Από εκεί κα πέρα και για στατιστικούς λόγους πρέπει να αναφερθεί ότι ο δείκτης υποχώρησε προς τις 3.377,15 μονάδες, δηλαδή 957,03 μονάδες από το πρόσφατο ενδοσυνεδριακό υψηλό της 9/5/2006, και βέβαια αυτά τα νούμερα των απωλειών τόσο σε ένταση όσο και σε ταχύτητα κρίνονται πρωτόγνωρα για τη Σοφοκλέους.

Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 224 πτωτικών ενώ 17 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 6-19,5%.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 365 εκατ. από τα οποία τα 38,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές ενώ στην αγορά παραγώγων παρέμειναν οι σημαντικές υποτιμήσεις και βέβαια, ίσως αξίζει αναφοράς ότι οι ανοιχτές θέσεις για τα συμβόλαια του πρώτου μήνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, λαμβανομένου υπόψη ότι απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις για τη λήξη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v